| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Procedura schimbării numelui

Procedura schimbării numelui

| Categoria:

Persoana care solicitã schimbarea numelui pe cale administrativã va trebuie sa depuna o cerere la serviciul public comunitar de evidentã a persoanelor, aflat în subordinea consiliului local în a cãrui razã teritorialã îsi are domiciliul.

Cererea de schimbare a numelui trebuie sã fie motivatã prin unul dintre cazurile prevãzute de ordonanta si sã fie însotitã de urmãtoarele acte:

- copii legalizate de pe certificatele de stare civilã ale solicitantului,
- un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea cãruia sã nu fi trecut mai mult de un an;
- consimtãmântul, dat în formã autenticã, al celuilalt sot, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;
- copie de pe decizia de aprobare a autoritãtii tutelare, atunci cand este cazul (art. 7 din O.G. 41/2003),
- cazier judiciar si cazier fiscal,
- orice alte documente pe care solicitantul le considerã necesare pentru motivarea cererii sale.

Cu privire la minori:
Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupã caz, de pãrinti sau, cu încuviintarea autoritãtii tutelare, de tutore. Dacã pãrintii nu se înteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotãrî autoritatea tutelarã.

Daca cererea de schimbare a numelui minorului este fãcutã de cãtre unul dintre pãrinti, este necesar acordul dat în formã autenticã. al celuilalt pãrinte. Acordul nu este necesar în cazul în care celãlalt pãrinte este pus sub interdictie ori este declarat judecãtoreste dispãrut sau decãzut din drepturile pãrintesti.
Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani va semna cererea.
Pentru persoana pusã sub interdictie, cererea de schimbare a numelui se face de cãtre tutore, cu aprobareaautoritãtii tutelare.