| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Titlul VII - Crime şi delicte contra înfăptuirii justiţiei

Titlul VII - Crime şi delicte contra înfăptuirii justiţiei

| Categoria:


Codul Penal

Partea specială

TITLUL VII
CRIME SI DELICTE CONTRA ÎNFĂPTUIRII JUSTITIEI


Denuntarea calomnioasă

Art. 334. - (1) Învinuirea mincinoasă făcută prin denunt sau plângere, cu privire la săvârsirea unei infractiuni de către o anume persoană, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani.

(2) Producerea sau ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(3) Dacă cel care a săvârsit fapta declară mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fată de persoana în contra căreia s-a făcut denuntul sau plângerea ori împotriva căreia s-au produs probele, că denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 92.

(4) Când cel denuntat a fost condamnat pe nedrept, se aplică pedeapsa prevăzută în art. 335.

Mărturia mincinoasă

Art. 335. - (1) Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmatii mincinoase ori nu spune tot ce stie privitor la împrejurările esentiale asupra cărora a fost întrebat se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Dacă în urma mărturiei mincinoase a rezultat o condamnare la o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 5 ani, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 5 ani, iar dacă a rezultat condamnarea la o pedeapsă mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea strictă de la 2 la 10 ani.

(3) Fapta prevăzută în alin. (1) sau (2) nu se pedepseste dacă, în cauzele penale, mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cazurile, mai înainte de a se fi pronuntat o hotărâre sau de a se fi dat o altă solutie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îsi retrage mărturia.

(4) Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronuntat o hotărâre sau s-a dat o altă solutie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanta va reduce pedeapsa potrivit art. 92.

(5) Dispozitiile alin. (1)-(4) se aplică în mod corespunzător si expertului sau interpretului.

Încercarea de a determina mărturia mincinoasă

Art. 336. - (1) Încercarea de a determina o persoană prin constrângere ori corupere să dea declaratii mincinoase sau să nu depună mărturie într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauza în care se ascultă martori se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Dispozitiile alin. (1) se aplică si în cazul în care fapta este săvârsită fată de un expert sau interpret.

Împiedicarea participării la proces

Art. 337. - Împiedicarea participării într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză a unui martor, expert, interpret sau apărător, săvârsită prin violentă, amenintare sau prin orice alt mijloc de constrângere îndreptat împotriva sa ori a sotului sau a unei rude apropiate se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 7 ani.

Nedenuntarea unor infractiuni

Art. 338. - (1) Nedenuntarea de îndată a săvârsirii vreuneia dintre infractiunile prevăzute în art. 178, art. 179, art. 252-255, art. 261-263 alin. (2)-(6), art. 264 alin. (1), art. 314 si art. 331 se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârsită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an.

(3) Fapta prevăzută în alin. (1) sau (2) săvârsită de sot sau de o rudă apropiată nu se pedepseste.

(4) Nu se pedepseste persoana care, mai înainte de a se fi început urmărirea penală pentru infractiunea nedenuntată, încunostintează autoritătile competente despre acea infractiune sau care, chiar după ce s-a început urmărirea penală ori după ce vinovatii au fost descoperiti, a înlesnit arestarea acestora.

Omisiunea sesizării organelor judiciare

Art. 339. - (1) Fapta functionarului public care, luând cunostintă de săvârsirea unei infractiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia îsi îndeplineste sarcinile, omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de cercetare penală, potrivit legii de procedură penală, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Dacă fapta este săvârsită de către un functionar public cu atributii de conducere sau de control, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 7 ani.

Favorizarea infractorului

Art. 340. - (1) Ajutorul dat unui infractor fără o întelegere prealabilă stabilită înainte sau în timpul săvârsirii infractiunii, pentru a îngreuna sau împiedica urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infractiunii, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 7 ani.

(2) Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.

(3) Favorizarea săvârsitã de sot sau de o rudă apropiată nu se pedepseste.

Omisiunea de a încunostinta organele judiciare

Art. 341. - (1) Fapta de a nu aduce la cunostintă organelor judiciare a unor împrejurări care, dacă ar fi fost cunoscute, ar fi dus la stabilirea nevinovătiei unei persoane trimise în judecată sau condamnate pe nedrept ori la eliberarea unei persoane tinute în arest preventiv pe nedrept, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1) nu se pedepseste dacă, prin aducerea la cunostintă, persoana care are această obligatie ar produce un prejudiciu pentru ea, pentru sotul său sau pentru o rudă apropiată.

Arestarea nelegală si cercetarea abuzivă

Art. 342. - (1) Retinerea sau arestarea nelegală ori supunerea unei persoane la executarea unei pedepse, măsuri de sigurantă sau educative, în alt mod decât cel prevăzut prin dispozitiile legale, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani sau cu zile-amendă.

(2) Întrebuintarea de promisiuni, amenintări sau violente împotriva unei persoane aflate în curs de urmărire penală ori de judecată, pentru obtinerea de declaratii, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

(3) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si întrebuintarea de promisiuni, amenintări sau violente fată de un martor, expert sau interpret.

Tortura

Art. 343. - (1) Fapta prin care se provoacă, cu intentie, unei persoane, o durere intensă sau suferinte puternice, fizice ori psihice, cu scopul de a obtine de la acea persoană sau de la o persoană tertă informatii sau mărturisiri, de a o pedepsi pentru un act pe care aceasta sau o tertă persoană l-a comis ori este bănuită că l-a comis, de a o intimida sau de a face presiuni asupra ei ori asupra unei terte persoane sau pentru orice alt motiv bazat pe o formă de discriminare oricare ar fi ea, atunci când o asemenea durere sau astfel de suferinte sunt provocate de către un agent al autoritătii publice sau de orice altă persoană care actionează cu titlu oficial sau la instigarea ori cu consimtământul expres sau tacit al unor asemenea persoane, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a avut vreuna din urmările arătate la art. 186 sau art. 187, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani.

(3) Tortura care a avut ca urmare moartea victimei se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

(4) Nici o împrejurare exceptională, fie că este vorba de o stare de război sau de amenintări cu războiul, de instabilitate politică internă sau de oricare altă stare de exceptie, nu poate fi invocată pentru a justifica tortura. De asemenea, nu poate fi invocat nici ordinul legii sau comanda autoritătii legitime.

(5) Faptele prevăzute în alin. (1) nu constituie infractiunea de tortură dacă durerea sau suferinta rezultă exclusiv din sanctiuni legale si sunt inerente acestor sanctiuni sau pricinuite de ele.

Represiunea nedreaptă

Art. 344. - Fapta de a pune în miscare actiunea penală, de a dispune arestarea, de a trimite în judecată sau de a condamna o persoană, stiind că este nevinovată, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

Îngăduirea retinerii sau arestării nelegale

Art. 345. - Fapta persoanei care, luând cunostintă în orice mod despre vreo retinere sau arestare nelegală, nu ia măsurile legale de îndată, dar nu mai târziu de 6 ore, desi aceasta era o îndatorire inerentă functiei sale, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

Supunerea la rele tratamente

Art. 346. - Supunerea la rele tratamente a unei persoane aflate în stare de retinere, detinere ori în executarea unei măsuri de sigurantă sau educative se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 ani la 7 ani.

Retinerea sau distrugerea de înscrisuri

Art. 347. - Retinerea sau distrugerea unui înscris emis de un organ de urmărire penală, de o instantă de judecată sau de un alt organ de jurisdictie ori împiedicarea în orice mod ca un înscris destinat unuia dintre organele sus-arătate să ajungă la acestea, când astfel de înscrisuri sunt necesare solutionării unei cauze, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Împiedicarea activitătii justitiei

Art. 348. - (1) Fapta de a participa la grupuri de presiune în sălile de judecată ori în incinta instantei, cu ocazia judecării unui proces, cu scopul de a intimida sau influenta în orice fel judecata, se pedepseste cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu zile amendă.

(2) Amenintarea sau actul de intimidare comise fată de un judecător, procuror, organ de cercetare penală, avocat, expert sau interpret, în scopul de a influenta comportarea acestuia în îndeplinirea obligatiilor legale, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(3) Cu aceeasi pedeapsă, prevăzută la alin. (2), se sanctionează încercarea de a determina o persoană prin constrângere ori corupere să nu prezinte probe într-o cauză aflată în curs de solutionare.

Evadarea

Art. 349. - (1) Evadarea din starea legală de retinere sau detinere se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani.

(2) Dacă fapta este săvârsită prin folosirea de violente, de arme sau de alte instrumente ori de către două sau mai multe persoane împreună, pedeapsa este închisoarea strictă de la 2 la 8 ani.

(3) Pedeapsa aplicată pentru infractiunea de evadare se adaugă la pedeapsa ce se execută, fără a se putea depăsi maximul general al pedepsei imediat superioare.

Înlesnirea evadării

Art. 350. - (1) Înlesnirea, prin orice mijloace, a evadării se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani, iar dacă fapta s-a săvârsit de către o persoană care avea îndatorirea de a păzi pe cel care a evadat, pedeapsa este închisoarea strictă de la 2 la 7 ani.

(2) Înlesnirea evadării în conditiile art. 349 alin. (2) se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 8 ani, iar dacă fapta este săvârsită de o persoană care avea îndatorirea de a păzi pe cel care a evadat, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani.

(3) Înlesnirea evadării unei persoane retinute, arestate sau condamnate pentru o infractiune pentru care legea prevede o pedeapsă mai mare de 10 ani se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani, iar dacă fapta este săvârsită de o persoană care avea îndatorirea de a păzi pe cel care a evadat, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 12 ani.

(4) Înlesnirea evadării săvârsită din culpă de către o persoană care avea îndatorirea de a păzi pe cel evadat se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani.

Nerespectarea hotărârilor judecătoresti

Art. 351. - (1) Împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătoresti, prin amenintare fată de organul de executare, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârsită prin acte de violentă, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 7 ani.

(2) Împiedicarea unei persoane de a folosi o locuintă ori o parte din locuintă sau imobil, detinute în baza unei hotărâri judecătoresti, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 2 ani sau cu zile-amendă.

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) se săvârseste prin amenintare, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârsită prin acte de violentă, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 5 ani.

(4) Nerespectarea hotărârilor judecătoresti prin sustragerea de la executarea măsurilor de sigurantă prevăzute în art. 129 lit. c)-e) se pedepseste cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu zile-amendă.

Sanctionarea tentativei

Art. 352. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 337, art. 343 alin. (1), art. 349 si art. 350 alin. (1)-(3) se pedepseste.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 353. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în art. 336-337, art. 340 si art. 347.