| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Titlul I - Crime şi delicte contra persoanelor

Titlul I - Crime şi delicte contra persoanelor

| Categoria:


Codul Penal

Partea specială

TITLUL I
CRIME SI DELICTE CONTRA PERSOANEI



CAPITOLUL I
CRIME CONTRA UMANITĂTII


Genocidul

Art. 172. - (1) Săvârsirea în scopul de a distruge în întregime sau în parte o colectivitate sau un grup national, etnic, rasial sau religios a vreuneia dintre următoarele fapte:
a) uciderea membrilor colectivitătii sau grupului;
b) vătămarea gravă a integritătii fizice sau mintale a membrilor colectivitătii sau grupului;
c) supunerea colectivitătii ori a grupului la conditii de existentă sau tratament de natură să ducă la distrugere fizică;
d) luarea de măsuri tinzând la împiedicarea nasterilor în sânul colectivitătii sau al grupului;
e) transferarea fortată a copiilor apartinând unei colectivităti sau unui grup în altă colectivitate sau în alt grup, se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Întelegerea în vederea săvârsirii infractiunii de genocid se pedepseste cu detentiune severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Tratamentele neomenoase

Art. 173. - (1) Supunerea la tratamente neomenoase a rănitilor ori bolnavilor, a membrilor personalului civil sanitar sau al Crucii Rosii ori al organizatiilor asimilate acesteia, a naufragiatilor, a prizonierilor de război si, în general, a oricărei alte persoane căzute sub puterea adversarului, ori supunerea acestora la experiente medicale sau stiintifice care nu sunt justificate de un tratament medical în interesul lor, se pedepseste cu detentiune severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează săvârsirea fată de persoanele arătate în alin. (1) a vreuneia dintre următoarele fapte:
a) constrângerea de a servi în fortele armate ale adversarului;
b) luarea de ostatici;
c) deportarea;
d) dislocarea sau lipsirea de libertate fără temei legal;
e) condamnarea sau executia fără o judecată prealabilă efectuată de către o instantă constituită în mod legal si care să fi judecat cu respectarea garantiilor judiciare fundamentale prevăzute de lege.

(3) Torturarea, mutilarea sau exterminarea celor prevăzuti în alin. (1) se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Crime contra umanitătii săvârsite în timp de război

Art. 174. - Faptele prevăzute în art. 172 si art. 173 săvârsite în timp de război se pedepsesc cu detentiunea pe viată.

Alte crime contra umanitătii

Art. 175. - (1) Săvârsirea, în cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat împotriva populatiei civile, a vreuneia dintre următoarele fapte:
a) omorul;
b) vătămarea gravă a integritătii fizice sau sănătătii fizice ori mintale;
c) exterminarea;
d) supunerea la sclavie;
e) deportarea sau transferarea fortată de populatie;
f) privarea de libertate, fără o judecată prealabilă efectuată de către o instantă constituită în mod legal si care să fi judecat cu respectarea garantiilor judiciare fundamentale prevăzute de lege;
g) tortura;
h) violul, prostitutia fortată, provocarea fortată a graviditătii, sterilizarea fortată sau orice altă asemenea formă de violentă sexuală;
i) discriminarea oricărui grup sau a oricărei colectivităti din motive politice, rasiale, nationale, etnice, culturale, religioase sau sexuale;
j) disparitiile fortate de persoane,  se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si detonarea armelor nucleare sau a oricăror dispozitive explozive nucleare.

Excluderea oricăror împrejurări justificative

Art. 176. - În cazul infractiunilor prevăzute în prezentul capitol, nici o împrejurare exceptională fie că este vorba de o stare de război sau de amenintări cu războiul, de instabilitate politică internă sau de oricare altă stare de exceptie, nu poate fi invocată pentru a justifica fapta; de asemenea, nu poate fi invocat nici ordinul legii sau comanda autoritătii legitime.

Sanctionarea tentativei

Art. 177. - Tentativa la crimele prevăzute în acest capitol se sanctionează cu pedeapsa prevăzută pentru infractiunea consumată sau cu o pedeapsă în cadrul limitelor imediat inferioare pedepsei prevăzute de lege pentru infractiunea consumată.

CAPITOLUL II
CRIME SI DELICTE CONTRA VIETII PERSOANEI


Omorul

Art. 178. - Uciderea unei persoane se pedepseste cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Omorul calificat

Art. 179. - Omorul săvârsit în vreuna din următoarele împrejurări:
a) cu premeditare;
b) asupra sotului sau unei rude apropiate;
c) asupra unui minor care nu a împlinit vârsta de 15 ani;
d) profitând de starea de neputintă a victimei de a se apăra;
e) asupra unei femei gravide;
f) prin cruzimi;
g) asupra a două sau mai multor persoane;
h) pentru a săvârsi sau a ascunde săvârsirea unei tâlhării sau piraterii;
i) în timpul sau în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau publice ale victimei, se pedepseste cu detentiune pe viată sau detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Pruncuciderea

Art. 180. - Uciderea copilului nou născut, săvârsită imediat după nastere de către mama aflată într-o stare de tulburare pricinuită de nastere, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

Uciderea din culpă

Art. 181. - (1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispozitiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităti se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

(3) Când uciderea din culpă a unei persoane este săvârsită de un conducător de vehicul cu tractiune mecanică, având în sânge o îmbibatie alcoolică ce depăseste limita legală sau care se află în stare de ebrietate produsă de alcool sau se află sub influenta stupefiantelor ori a altor substante toxice, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 12 ani.

(4) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează uciderea din culpă săvârsită de orice altă persoană în exercitiul profesiei sau meseriei si care se află în stare de ebrietate produsă de alcool sau se află sub influenta stupefiantelor ori a altor substante toxice.

(5) Dacă prin fapta săvârsită s-a cauzat moartea a două sau mai multe persoane, pedeapsa este închisoarea strictă de la 7 la 15 ani.

(6) Dacă fapta prin care s-a produs uciderea din culpă constituie prin ea însăsi o infractiune, se aplică regulile privind concursul de infractiuni.

Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Art. 182. - (1) Fapta de a determina sau de a înlesni sinuciderea unei persoane, dacă sinuciderea sau încercarea de sinucidere a avut loc, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

(2) Când fapta prevăzută în alin. (1) s-a săvârsit fată de un minor sau fată de o persoană care nu era în stare să-si dea seama de fapta sa ori nu putea fi stăpână pe actele sale, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani.

Sanctionarea tentativei

Art. 183. - Tentativa la crimele prevăzute în art. 178 si art. 179 se sanctionează cu pedeapsa prevăzută pentru infractiunea consumată sau cu o pedeapsă în cadrul limitelor imediat inferioare pedepsei prevăzute de lege pentru infractiunea consumată.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 184. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunea prevăzută în art. 181 alin. (2).

CAPITOLUL III
DELICTE CONTRA INTEGRITĂTII CORPORALE SI SĂNĂTĂTII PERSOANEI


Lovirea sau alte violente

Art. 185. - (1) Lovirea sau orice alte acte de violentă cauzatoare de suferinte fizice se pedepseste cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu zile-amendă.

(2) Faptele prevăzute în alin. (1) săvârsite asupra unui membru de familie se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

(3) Lovirea sau actele de violentă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

(4) Faptele prevăzute în alin. (3) săvârsite asupra unui membru de familie se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 2 ani sau cu zile-amendă.

(5) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În cazul faptelor prevăzute în alin. (2) si (4), actiunea penală se pune în miscare si din oficiu.

(6) Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală, producându-si efectele si în cazul în care actiunea penală a fost pusă în miscare din oficiu.

Vătămarea corporală

Art. 186. - (1) Fapta prin care s-a pricinuit integritătii corporale sau sănătătii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1) săvârsită asupra unui membru de familie se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 6 ani.

(3) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În cazul faptei prevăzute în alin. (2), actiunea penală se pune în miscare si din oficiu.

(4) Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală, producându-si efectele si în cazul în care actiunea penală a fost pusă în miscare din oficiu.

Vătămarea corporală gravă

Art. 187. - (1) Fapta prin care s-a pricinuit integritătii corporale sau sănătătii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

(2) Dacă fapta a produs vreuna din următoarele consecinte: pierderea unui simt sau organ, încetarea functionării acestora, o infirmitate permanentă fizică sau psihică, slutirea, avortul ori punerea în primejdie a vietii persoanei, pedeapsa este închisoarea strictă de la 2 la 10 ani.

(3) Când fapta a fost săvârsită în scopul producerii consecintelor prevăzute în alin. (1) si (2), pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 12 ani.

Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte

Art. 188. - Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 185-187 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

Vătămarea corporală din culpă

Art. 189. - (1) Fapta prevăzută în art. 185 alin. (3) si (4) care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 10 zile, precum si cea prevăzută în art. 186, săvârsite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu zile-amendă.

(2) Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute în art. 187 alin. (1) sau (2), pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an sau zile-amendă.

(3) Când săvârsirea faptei prevăzute în alin. (1) este urmarea nerespectării dispozitiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru îndeplinirea unei anumite activităti, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la un an sau zile-amendă.

(4) Fapta prevăzută în alin. (2), dacă este urmarea nerespectării dispozitiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alin. (3), se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau zile-amendă.

(5) Dacă faptele prevăzute în alin. (3) si (4) sunt săvârsite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 3 ani sau zile-amendă, în cazul alin. (3), si închisoarea strictă de la un an la 5 ani, în cazul alin. (4).

(6) Pentru faptele prevăzute în alin. (1)-(4), actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Avortul

Art. 190. - (1) Întreruperea cursului sarcinii, prin orice mijloace, săvârsită în vreuna din următoarele împrejurări:
a) în afara institutiilor medicale sau cabinetelor medicale autorizate în acest scop;
b) de către o persoană care nu are calitatea de medic de specialitate;
c) dacă vârsta sarcinii a depăsit paisprezece săptămâni, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

(2) Întreruperea cursului sarcinii, săvârsită în orice conditii, fără consimtământul femeii însărcinate, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.

(3) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) si (2) s-a cauzat femeii însărcinate o vătămare corporală gravă, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea femeii însărcinate, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

(4) În cazul în care fapta prevăzută în alin. (2) sau (3) a fost săvârsită de medic, pe lângă pedeapsa închisorii se va aplica si interdictia exercitării profesiei de medic, potrivit art. 75 alin. (1) lit. c).

(5) Nu se pedepseste întreruperea cursului sarcinii efectuată de medic:
a) dacă întreruperea cursului sarcinii era necesară pentru a salva viata, sănătatea sau integritatea corporală a femeii însărcinate de la un pericol grav si iminent si care nu putea fi înlăturat altfel;
b) în cazul prevăzut în alin. (1) lit. c), când întreruperea cursului sarcinii se impunea din motive terapeutice, potrivit dispozitiilor legale;
c) în cazul prevăzut în alin. (2) când femeia însărcinată s-a aflat în imposibilitatea de a-si exprima vointa, iar întreruperea cursului sarcinii se impunea din motive terapeutice potrivit dispozitiilor legale.

Sanctionarea tentativei

Art. 191. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 187 alin. (3) si art. 190 alin. (2) se pedepseste.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 192. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în art. 189 alin. (3) si (4).

CAPITOLUL IV
CRIME SI DELICTE PRIVIND MANIPULAREA GENETICĂ


Alterarea genotipului

Art. 193. - Alterarea genotipului uman, cu intentie, în orice mod, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 5 ani.

Utilizarea periculoasă a ingineriei genetice

Art. 194. - Utilizarea ingineriei genetice pentru a produce arme biologice sau alte arme de exterminare în masă se pedepseste cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Crearea ilegală de embrioni umani si clonarea

Art. 195. - (1) Crearea de embrioni umani în alte scopuri decât procreatia se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si crearea, prin clonare, a unei fiinte umane genetic identice unei alte fiinte umane, vii sau moarte.

Sanctionarea tentativei

Art. 196. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 195 se pedepseste.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 197. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în prezentul capitol.

CAPITOLUL V
DELICTE PRIN CARE SE PUN ÎN PERICOL VIATA, INTEGRITATEA CORPORALĂ SI SĂNĂTATEA PERSOANEI


Punerea în primejdie a unei persoane în neputintă de a se îngriji

Art. 198. - (1) Părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, în orice mod, a unui copil sau a unei persoane care nu are putintă de a se îngriji, de către persoana care o are sub pază sau îngrijire, punându-i în pericol iminent viata, sănătatea sau integritatea corporală, se pedepseste cu închisoarea strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Este apărată de pedeapsă persoana care, după săvârsirea faptei, îsi reia de bunăvoie îndatoririle.

Lăsarea fără ajutor

Art. 199. - Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a înstiinta autoritatea, de către cel care a găsit o persoană a cărei viată, sănătate sau integritate corporală este în primejdie si care este lipsită de puterea de a se salva, se pedepseste cu închisoare de la o lună la un an sau cu zile-amendă.

Lăsarea fără ajutor prin omisiunea de înstiintare

Art. 200. - Neînstiintarea autoritătii de către cel ce găseste o persoană abandonată sau pierdută, care are nevoie de ajutor, fiindu-i pusă în pericol viata, sănătatea ori integritatea corporală, se pedepseste cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu zile-amendă.

CAPITOLUL VI
CRIME SI DELICTE CONTRA LIBERTĂTII PERSOANEI


Lipsirea de libertate în mod ilegal

Art. 201. - (1) Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani.

(2) În cazul în care fapta este săvârsită în vreuna din următoarele împrejurări:
a) prin simularea de calităti oficiale;
b) prin răpire;
c) de o persoană înarmată;
d) de două sau mai multe persoane împreună;
e) dacă în schimbul eliberării se cere un folos material sau orice alt avantaj;
f) când victima este minoră;
g) când victima este supusă unor suferinte ori sănătatea sau viata îi este pusă în pericol, pedeapsa este închisoarea strictă de la 7 la 15 ani.

(3) Dacă pentru eliberarea persoanei se cere, în orice mod, ca statul, o persoană fizică sau juridică, o organizatie internatională interguvernamentală sau un grup de persoane să îndeplinească sau să nu îndeplinească un anumit act, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(4) Dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Sclavia

Art. 202. - Punerea sau tinerea unei persoane în stare de sclavie, precum si traficul de sclavi, se pedepsesc cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Supunerea la muncă fortată sau obligatorie

Art. 203. - Fapta de a supune o persoană, în alte cazuri decât cele prevăzute de dispozitiile legale, la prestarea unei munci contra vointei sale sau la o muncă obligatorie se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani.

Traficul de persoane adulte

Art. 204. - (1) Recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau preluarea unei persoane prin amenintare sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înselăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea persoanei de a se apăra ori de a-si exprima vointa, ori prin darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtământului persoanei care are autoritate asupra altei persoane în scopul exploatării acestei persoane, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi dacă:
a) fapta a fost săvârsită de două sau mai multe persoane împreună;
b) s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integritătii corporale sau a sănătătii;
c) fapta a produs beneficii materiale importante.

(3) Dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

(4) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sanctionează si fapta de a determina sau de a permite, cu intentie, direct sau indirect, intrarea sau rămânerea pe teritoriul României a unei persoane care nu este cetătean român sau nu are domiciliul în România, victimă a traficului de persoane, săvârsită în una din următoarele împrejurări:
a) folosind fată de victimă mijloace frauduloase, violentă, amenintări sau orice altă formă de constrângere;
b) abuzând de starea specială în care se găseste victima, din cauza situatiei sale ilegale ori precare de intrare sau sedere în tară ori din cauza stării de graviditate, unei boli sau infirmităti ori unei deficiente fizice sau mintale.

(5) Dacă fapta prevăzută în alin. (4) se săvârseste în mod repetat, maximul special al pedepsei se majorează cu 2 ani.

Traficul de minori

Art. 205. - (1) Recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau preluarea unei persoane cu vârsta cuprinsă între 15 si 18 ani, în scopul exploatării acesteia, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi dacă:
a) fapta a fost săvârsită asupra unei persoane care nu a împlinit vârsta de 15 ani;
b) fapta a fost săvârsită prin amenintare, violentă sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înselăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea minorului de a se apăra ori de a-si exprima vointa, ori prin darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtământului persoanei care are autoritate asupra minorului;
c) fapta a fost săvârsită de două sau mai multe persoane împreună;
d) s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integritătii corporale sau a sănătătii;
e) fapta a produs beneficii materiale importante.

(3) Dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este detentiunea pe viată sau detentiunea severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Consimtământul victimei traficului de persoane

Art. 206. - În cazul infractiunilor prevăzute în art. 204 si art. 205, consimtământul victimei nu constituie o cauză justificativă.

Definirea exploatării unei persoane

Art. 207. - În sensul art. 204 si art. 205, prin exploatarea unei persoane se întelege:
a) executarea unei munci sau îndeplinirea de servicii, în mod fortat, cu încălcarea normelor legale privind conditiile de muncă, salarizare, sănătate si securitate;
b) tinerea în stare de sclavie sau alte procedee asemănătoare de lipsire de libertate ori de aservire;
c) obligarea la practicarea prostitutiei, la manifestări pornografice în vederea producerii si difuzării de materiale pornografice sau la alte forme de exploatare sexuală;
d) obligarea la practicarea cersetoriei;
e) prelevarea de organe.

Violarea de domiciliu ori a sediului

Art. 208. - (1) Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuintă, încăpere, dependintă sau într-un loc împrejmuit tinând de acestea, fără consimtământul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sanctionează pătrunderea fără drept în sediile autoritătilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice, ale partidelor sau în locul unde o persoană fizică sau juridică îsi desfăsoară activitatea.

(3) În cazul în care fapta prevăzută în alin. (1) sau (2) se săvârseste de o persoană înarmată, de două sau mai multe persoane împreună, în timpul noptii sau prin folosire de calităti mincinoase, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani.

(4) Pentru fapta prevăzută în alin. (1), actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Încălcarea prin orice mijloace de interceptare a dreptului la viată privată

Art. 209. - (1) Încălcarea dreptului la viată privată al unei persoane prin folosirea oricăror mijloace de interceptare de la distantă de date, informatii, imagini sau sunete din interiorul locurilor mentionate în art. 208 alin. (1), fără consimtământul persoanei care le foloseste sau fără permisiunea legii, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Fotografierea sau filmarea din locuri publice a exteriorului unui imobil cu destinatia de locuintă, resedintă sau casă de vacantă, apartinând oricărei persoane, nu constituie infractiune.

(3) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Amenintarea

Art. 210. - (1) Fapta de a ameninta o persoană cu săvârsirea unei infractiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, dacă este de natură să o alarmeze, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăsi sanctiunea prevăzută de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintării.

(2) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Santajul

Art. 211. - (1) Constrângerea unei persoane, prin violentă sau amenintare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi un folos injust, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Când constrângerea constă în amenintarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitătoare pentru persoana amenintată, pentru sotul acesteia sau pentru o rudă apropiată, pedeapsa este închisoarea strictă de la 2 la 7 ani.

Violarea secretului corespondentei

Art. 212. - (1) Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distantă, fără drept, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar si atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greseală, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunostintă de aceasta din greseală sau din întâmplare.

(3) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Confectionarea sau utilizarea de aparate pentru interceptarea comunicatiilor

Art. 213. - Confectionarea, comercializarea, instalarea sau utilizarea, fără drept, de mijloace tehnice destinate interceptării sau împiedicării comunicatiilor se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

Divulgarea secretului profesional

Art. 214. - (1) Divulgarea, fără drept, a unor date de către acela căruia i-au fost încredintate sau de care a luat cunostintă în virtutea profesiei ori functiei, dacă fapta este de natură a aduce prejudicii unei persoane, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

(2) Utilizarea sau divulgarea în alte scopuri decât cele prevăzute de lege a documentelor sau informatiilor cu caracter de secret profesional, de către cel care le-a primit ori a luat cunostintă de ele în îndeplinirea atributiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani.

(3) Actiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. (1) se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Sanctionarea tentativei

Art. 215. - (1) Tentativa la delictele prevăzute în art. 201 alin. (1) si (2), art. 202, art. 204 alin. (1) si (4) si art. 205 alin. (1) se pedepseste.

(2) Constituie tentativă si producerea sau procurarea mijloacelor, a instrumentelor sau luarea de măsuri în vederea comiterii crimei prevăzute în art. 201 alin. (3).

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 216. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în art. 201-205 si art. 211-213.

CAPITOLUL VII
CRIME SI DELICTE CONTRA LIBERTĂTII SEXUALE


Violul

Art. 217. - (1) Actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-si exprima vointa, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi dacă:
a) fapta a fost săvârsită de două sau mai multe persoane împreună;
b) victima se afla în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;
c) victima este un membru de familie;
d) victima era un minor care nu împlinise vârsta de 15 ani;
e) s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integritătii corporale sau a sănătătii.

(3) Dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

(4) Actiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. (1) se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Actul sexual cu un minor

Art. 218. - (1) Actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a împlinit vârsta de 15 ani, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelasi sex a cărei vârstă este între 15 si 18 ani, dacă fapta este săvârsită de tutore sau curator, ori de supraveghetor, îngrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa, ori dacă făptuitorul a abuzat de încrederea victimei sau de autoritatea ori influenta sa asupra acesteia.

(3) Dacă actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a împlinit vârsta de 18 ani, a fost determinat de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de către făptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

(4) Dacă faptele prevăzute în alin. (1)-(3) au fost săvârsite în scopul producerii de materiale pornografice, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar dacă pentru realizarea acestui scop s-a folosit constrângerea, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(5) Când fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârsită în împrejurările prevăzute în art. 217 alin. (2) lit. b) ori dacă faptele prevăzute în alin. (1)-(4) au avut urmările prevăzute în art. 217 alin. (2) lit. e), pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(6) Dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Seductia

Art. 219. - (1) Fapta aceluia care, prin promisiuni de căsătorie, determină o persoană de sex feminin care nu împlinise vârsta de 18 ani să aibă cu el raport sexual se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Perversiunea sexuală

Art. 220. - (1) Actele de perversiune sexuală săvârsite în public se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Actele de perversiune sexuală cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 15 ani se pedepsesc cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(3) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si actele de perversiune sexuală cu o persoană a cărei vârstă este între 15 si 18 ani, dacă fapta este săvârsită de tutore sau curator ori de către supraveghetor, îngrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa ori dacă făptuitorul a abuzat de încrederea victimei sau de autoritatea ori influenta sa asupra acesteia.

(4) Dacă actele de perversiune sexuală cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani au fost determinate de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de către făptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

(5) Dacă faptele prevăzute în alin. (2), (3) si (4) au fost săvârsite în scopul producerii de materiale pornografice, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar dacă pentru realizarea acestui scop s-a folosit constrângerea, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(6) Actele de perversiune sexuală cu o persoană în imposibilitate de a se apăra ori de a-si exprima vointa sau prin constrângere se pedepsesc cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(7) Dacă faptele prevăzute în alin. (1)-(6) au avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Coruptia sexuală

Art. 221. - (1) Actele cu caracter obscen săvârsite asupra unui minor sau în prezenta unui minor se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Când actele prevăzute la alin. (1) se săvârsesc asupra unui membru de familie, pedeapsa este închisoarea strictă de la 2 la 7 ani.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) si (2) au fost săvârsite în scopul producerii de materiale pornografice, maximul special al pedepsei închisorii se majorează cu 2 ani.

(4) Ademenirea unei persoane în vederea săvârsirii de acte sexuale cu un minor de sex diferit sau de acelasi sex se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

Incestul

Art. 222. - Raportul sexual între rude în linie directă sau între frati si surori se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

Hărtuirea sexuală

Art. 223. - (1) Hărtuirea unei persoane prin amenintare sau constrângere în scopul de a obtine satisfactii de natură sexuală, de către o persoană care abuzează de calitatea sau de influenta pe care i-o conferă functia îndeplinită la locul de muncă, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

(2) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Sanctionarea tentativei

Art. 224. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 217 alin. (1), art. 218 alin. (1)-(4), art. 220 alin. (1)-(6), art. 221 si art. 222 se pedepseste.

CAPITOLUL VIII
DELICTE CONTRA DEMNITĂTII


Calomnia

Art. 225. - (1) Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sanctiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispretului public se pedepseste cu zile-amendă, de la 10 la 120.

(2) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Proba veritătii sau a bunei-credinte

Art. 226. - (1) Nu constituie infractiunea de calomnie fapta cu privire la care s-a făcut proba veritătii sau cu privire la care făptuitorul dovedeste că a avut motive rezonabile de a crede că este adevărată.

(2) În cazul faptelor referitoare la viata privată a unei persoane, proba veritătii sau dovada că făptuitorul a avut motive rezonabile de a crede că aceste fapte sunt adevărate este admisibilă pentru apărarea unui interes legitim.

(3) În cazul faptelor referitoare la viata privată a unei persoane care afectează capacitatea acesteia de exercitare a unei functii publice, proba veritătii sau dovada că făptuitorul a avut motive rezonabile de a crede că aceste fapte sunt adevărate este admisibilă, fără a fi necesară dovedirea unui interes legitim.

CAPITOLUL IX
DELICTE CONTRA FAMILIEI


Bigamia

Art. 227. - (1) Încheierea unei noi căsătorii de către o persoană căsătorită se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

(2) Persoana necăsătorită care se căsătoreste cu o persoană pe care o stie căsătorită se pedepseste cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu zile-amendă.

(3) Faptele prevăzute în prezentul articol nu se sanctionează dacă prima sau cea de-a doua căsătorie este declarată nulă pentru alt motiv decât bigamia.

Abandonul de familie

Art. 228. - (1) Săvârsirea de către persoana care are obligatia legală de întretinere, fată de cel îndreptătit la întretinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credintă a obligatiei de întretinere prevăzută de lege;
c) neplata cu rea-credintă, timp de două luni, a pensiei de întretinere stabilită pe cale judecătorească, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

(3) Dacă părtile nu s-au împăcat, dar în cursul judecătii inculpatul îsi îndeplineste obligatiile, instanta, în cazul când stabileste vinovătia, pronuntă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite conditiile prevăzute în art. 95.

(4) Revocarea suspendării conditionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârseste din nou o infractiune de abandon de familie.

(5) Dispozitiile alin. (3) se aplică numai în cazul primei condamnări a făptuitorului pentru abandon de familie.

Relele tratamente aplicate minorului

Art. 229. - Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinti sau de către orice persoană căreia minorul i-a fost încredintat spre crestere si educare, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

Nerespectarea măsurilor privind încredintarea minorului

Art. 230. - (1) Retinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimtământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredintat minorul potrivit legii, se pedepseste cu închisoare de la o lună la un an sau zile-amendă.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează fapta persoanei căreia i s-a încredintat minorul prin hotărâre judecătorească, spre crestere si educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre părinti să aibă legături personale cu minorul, în conditiile prevăzute de părti sau de către organul competent.

(3) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Fapte de coruptie în legătură cu adoptia

Art. 231. - (1) Fapta părintelui sau a reprezentantului legal al unui copil care pretinde sau primeste, pentru sine sau pentru altul, bani ori alte foloase în scopul adoptiei copilului se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si fapta persoanei care intermediază sau înlesneste adoptia unui copil în scopul obtinerii unui folos necuvenit.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 232. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunea prevăzută în art. 231 alin. (2).

CAPITOLUL X
CRIME SI DELICTE CONTRA BUNELOR MORAVURI


Ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice

Art. 233. - (1) Fapta persoanei care, în public, săvârseste acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbură, în alt mod, linistea si ordinea publică se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (1) s-a tulburat grav linistea publică, pedeapsa este închisoarea strictă de la 2 la 5 ani.

Prostitutia

Art. 234. - Fapta persoanei care îsi procură principalele mijloace de existentă practicând în acest scop acte sexuale cu diferite persoane se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

Proxenetismul

Art. 235. - (1) Îndemnul sau înlesnirea practicării prostitutiei ori tragerea de foloase de pe urma practicării prostitutiei de către o persoană se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Recrutarea unei persoane pentru prostitutie sau constrângerea la prostitutie se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) sau (2) este săvârsită fată de un minor sau prezintă un alt caracter grav, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Răspândirea de materiale pornografice

Art. 236. - (1) Fapta de a expune, a vinde sau a răspândi, a închiria, a distribui, a confectiona ori a produce în alt mod, a transmite, a oferi sau a pune la dispozitie ori de a detine în vederea răspândirii, toate acestea fără drept, de materiale pornografice, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si importarea, exportarea ori predarea de materiale dintre cele prevăzute în alin. (1) unui agent de transport sau de distribuire, în vederea comercializării ori distribuirii lor.

Pornografia infantilă

Art. 237. - (1) Fapta de a expune, a vinde sau a răspândi, a închiria, a distribui, a confectiona ori a produce în alt mod, a transmite, a oferi sau a pune la dispozitie ori de a detine în vederea răspândirii sau de a detine, fără drept, materiale pornografice cu minori, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si importarea, exportarea ori predarea de materiale dintre cele prevăzute în alin. (1) unui agent de transport sau de distribuire în vederea comercializării ori distribuirii lor.

Pornografia infantilă prin intermediul sistemelor informatice

Art. 238. - Producerea în vederea răspândirii, oferirea sau punerea la dispozitie, răspândirea sau transmiterea, procurarea pentru sine sau pentru altul de materiale pornografice cu minori prin sisteme informatice, ori detinerea, fără drept, de materiale pornografice cu minori într-un sistem informatic sau un mijloc de stocare a datelor informatice se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

Materiale pornografice

Art. 239. - (1) În sensul art. 236, prin materiale pornografice se întelege orice material care prezintă o persoană având un comportament sexual explicit.

(2) În sensul art. 237 si art. 238, prin materiale pornografice cu minori se întelege orice material care prezintă un minor având un comportament sexual explicit sau o persoană majoră care este prezentată ca un minor având un comportament sexual explicit ori imagini care, desi nu prezintă o persoană reală, simulează, în mod credibil, un minor având un comportament sexual explicit.

Jocul de noroc

Art. 240. - (1) Organizarea sau îngăduirea jocurilor de noroc pentru public, fără autorizare, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează organizarea sau îngăduirea în mod obisnuit a jocurilor de noroc, într-o casă particulară, în scopul de a realiza foloase materiale.

(3) Desfăsurarea fără licentă a oricăror activităti din domeniul jocurilor de noroc se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 2 ani sau cu zile-amendă.

Sanctionarea tentativei

Art. 241. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 235 alin. (1) si (2), art. 237 si art. 238 se pedepseste.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 242. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în art. 235-238 si art. 240.

CAPITOLUL XI
DELICTE CONTRA PROTECTIEI MUNCII


Neluarea măsurilor legale de protectie a muncii

Art. 243. - (1) Neluarea vreuneia din măsurile legale de protectie a muncii de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 2 ani sau cu zile-amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) se comite în locuri de muncă ce prezintă un pericol deosebit, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 3 ani sau zile-amendă.

(3) Fapta prevăzută în alin. (1) săvârsită din culpă se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă, iar fapta prevăzută în alin. (2) săvârsită din culpă se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

Nerespectarea regulilor de protectie a muncii

Art. 244. - (1) Nerespectarea de către orice persoană a măsurilor stabilite cu privire la protectia muncii, dacă prin aceasta se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 2 ani sau cu zile-amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) se comite în locuri de muncă ce prezintă un pericol deosebit, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 3 ani sau zile-amendă.

(3) Dacă nerespectarea constă în repunerea în functie a instalatiilor, masinilor si utilajelor, anterior eliminării tuturor deficientelor pentru care s-a luat măsura opririi lor, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 2 ani sau zile-amendă.

(4) Faptele prevăzute în alin. (1) si (3) săvârsite din culpă se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă, iar fapta prevăzută în alin. (2) săvârsită din culpă se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 245. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în prezentul capitol.

CAPITOLUL XII
DELICTE CONTRA CULTELOR SI A RESPECTULUI DATORAT MORTILOR


Împiedicarea libertătii cultelor

Art. 246. - (1) Împiedicarea sau tulburarea libertătii de exercitare a vreunui cult religios, care este organizat si functionează potrivit legii, se pedepseste cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu zile-amendă.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează fapta de a obliga o persoană, prin constrângere, să participe la serviciile religioase ale vreunui cult sau să îndeplinească un act religios legat de exercitarea unui cult.

Profanarea de morminte

Art. 247. - Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument sau a unei urne funerare ori a unui cadavru, se pedepseste cu închisoare strictă de la unu la 5 ani sau cu zile-amendă.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 248. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunea prevăzută în art. 246.