| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Titlul III - Crime şi delicte contra securităţii naşionale

Titlul III - Crime şi delicte contra securităţii naşionale

| Categoria:


Codul Penal
Partea specială
TITLUL III
CRIME SI DELICTE CONTRA SECURITĂTII NATIONALE


Trădarea 

Art. 271. - Fapta cetăteanului român, a persoanei fără cetătenie care are domiciliul în România sau a străinului aflat în serviciul statului român de a stabili legături cu o putere sau cu o organizatie străină ori cu agenti ai acestora, în scopul de a suprima sau stirbi unitatea, indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului, prin actiuni de provocare de război contra tării sau de înlesnire a ocupatiei militare străine, ori de subminare economică, politică sau a capacitătii de apărare a statului, ori de aservire fată de o organizatie străină sau putere străină, precum si de întrajutorare a unei organizatii ori a unei puteri străine pentru desfăsurarea unei activităti inamice împotriva securitătii nationale se pedepseste cu detentiune pe viată sau detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Trădarea prin transmiterea de informatii secrete de stat 

Art. 272. - Transmiterea de informatii secrete de stat unei puteri sau organizatii străine ori agentilor acestora, precum si procurarea de documente sau date ce constituie informatii secrete de stat ori detinerea de asemenea documente de către cel care nu avea calitatea de a le cunoaste, în scopul transmiterii lor unei puteri sau organizatii străine ori agentilor acestora, săvârsite de un cetătean român, de o persoană fără cetătenie care are domiciliul în România sau de un străin aflat în serviciul statului român, se pedepseste cu detentiunea pe viată sau cu detentiunea severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Trădarea prin ajutarea inamicului 

Art. 273. - (1) Fapta cetăteanului român, a persoanei fără cetătenie care are domiciliul în România sau a străinului aflat în serviciul statului român care în timp de război: 
a) predă teritorii, orase, pozitii de apărare, depozite ori instalatii ale fortelor armate române sau care servesc apărării; 
b) predă nave, aeronave, masini, aparate, armament sau orice alte materiale care pot servi purtării războiului; 
c) procură inamicului oameni, valori si materiale de orice fel; 
d) trece de partea inamicului sau efectuează alte actiuni care sunt de natură să favorizeze activitatea inamicului ori să slăbească puterea de luptă a fortelor armate române sau a armatelor aliate,  se pedepseste cu detentiunea pe viată sau cu detentiunea severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează cetăteanul român care în timp de război luptă sau face parte din formatii de luptă împotriva statului român sau a aliatilor săi. 
 
Actiuni ostile contra statului român 

Art. 274. - Faptele prevăzute în art. 271 si art. 273 săvârsite de un cetătean străin, de o persoană fără cetătenie care nu are domiciliul în România sau de un străin care nu se află în serviciul statului român se pedepsesc cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 

Spionajul 

Art. 275. - Faptele prevăzute în art. 272 săvârsite de un cetătean străin, de o persoană fără cetătenie care nu are domiciliul în România sau de un străin care nu se află în serviciul statului român, se pedepsesc cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Răspândirea de informatii false în scopul provocării unui război 

Art. 276. - Răspândirea de informatii false în scopul provocării unui război, săvârsită prin orice mijloace, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Compromiterea unor interese de stat 

Art. 277. - Distrugerea, alterarea ori ascunderea unui document sau înscris în care sunt stabilite drepturi ale statului român în raport cu o organizatie străină sau o putere străină, dacă fapta este de natură a compromite interese de stat, se pedepseste cu închisoare strictă de la 7 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Comunicarea de informatii false 

Art. 278. - Comunicarea sau răspândirea, cu stiintă, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aducă atingere securitătii nationale sau relatiilor internationale ale României ori ale unui stat aliat, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 
 
Acte ostile contra unui stat străin 

Art. 279. - (1) Săvârsirea de pe teritoriul României de acte ostile contra unuia dintre statele membre ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord sau care fac parte din Uniunea Europeană ori din Consiliul Europei se pedepseste cu închisoare strictă de la 7 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si actele ostile contra securitătii altui stat decât cel prevăzut în alin. (1), si care nu se află în război cu România. 

(3) Actiunea penală se pune în miscare la dorinta exprimată de statul străin. 
 
Infractiuni contra persoanelor care se bucură de protectie internatională

Art. 280. - (1) Infractiunile contra vietii, integritătii corporale, sănătătii, libertătii sau demnitătii, săvârsite împotriva persoanelor care se bucură de protectie internatională, se sanctionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârsită, iar dacă maximul special al acesteia nu este îndestulător se poate aplica o pedeapsă până la maximul general. 

(2) Actele de violentă săvârsite împotriva localurilor oficiale ale misiunilor diplomatice, a locuintei sau resedintei persoanelor care se bucură de protectie internatională ori a mijloacelor de transport apartinând acestor persoane, dacă sunt de natură să le pună în pericol persoana sau libertatea, se sanctionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârsită, iar dacă maximul special al acesteia nu este îndestulător se poate aplica o pedeapsă până la maximul general. 

(3) Actiunea penală se pune în miscare la dorinta exprimată de statul străin. 
 
Atentatul care pune în pericol securitatea natională

Art. 281. - Atentatul săvârsit contra vietii, integritătii corporale ori sănătătii unei persoane care îndeplineste o activitate importantă de stat sau altă activitate publică importantă, în împrejurări care fac ca fapta să pună în pericol securitatea natională, se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 

Actiuni împotriva ordinii constitutionale 

Art. 282. - Initierea, organizarea, săvârsirea sau sprijinirea de actiuni violente în scopul de a schimba ordinea constitutională, caracterul national, suveran, independent, unitar si indivizibil al statului român se pedepseste cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Subminarea puterii de stat 

Art. 283. - (1) Actiunea armată de natură să slăbească puterea de stat se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 

(2) Orice alte actiuni violente săvârsite de mai multe persoane împreună, de natură să atragă aceleasi urmări, se pedepsesc cu detentiune severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. 

(3) Dacă în urma faptelor prevăzute în alin. (2) au fost atacate sau ocupate institutii publice, depozite de arme, sedii ale partidelor politice ori s-au produs incendieri, distrugeri sau au fost provocate vătămări grave ale integritătii corporale sau sănătătii persoanei, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Uzurparea militară

Art. 284. - Exercitarea ilegală a unei functii cu caracter militar, dacă fapta este de natură să pună în pericol securitatea natională, se pedepseste cu detentiune severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. 

Actele de diversiune 

Art. 285. - Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuintare, în întregime sau în parte, prin explozii, incendii sau în orice alt mod, a uzinelor, instalatiilor, căilor de comunicatie, mijloacelor de transport, mijloacelor de telecomunicatii, constructiilor, produselor industriale sau agricole ori a altor bunuri, dacă fapta este de natură să aducă în orice mod atingere securitătii nationale sau securitătii unui stat aliat, se pedepseste cu detentiune pe viată sau detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Complotul 

Art. 286. - (1) Initierea sau constituirea unei asociatii sau grupări în scopul săvârsirii vreuneia dintre infractiunile contra securitătii nationale ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei astfel de asociatii sau grupări se pedepsesc cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 

(2) Pedeapsa pentru complot nu poate fi mai mare decât sanctiunea prevăzută de lege pentru cea mai gravă dintre infractiunile care intră în scopul asociatiei sau grupării. 

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) au fost urmate de săvârsirea unei infractiuni, se aplică regulile privind concursul de infractiuni. 

(4) Nu se pedepseste persoana care, săvârsind fapta prevăzută în alin. (1), o denuntă mai înainte de a fi descoperită. 
 
Constituirea de structuri informative ilegale 

Art. 287. - Initierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul României a unor structuri informative, desfăsurarea de către acestea a vreuneia dintre activitătile de culegere, prelucrare si valorificare a informatiilor în afara cadrului legal, în împrejurări care pot aduce atingere securitătii nationale, sprijinirea în orice mod a acestora ori aderarea la ele se pedepseste cu detentiune severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Nerespectarea regimului juridic al activitătilor informative 

Art. 288. - (1) Desfăsurarea, fără drept, a activitătilor informative supuse autorizării în conditiile legii, precum si depăsirea autorizării acordate, cu exceptia situatiilor care impun înlăturarea potrivit legii a unor pericole iminente pentru securitatea natională, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si fapta functionarului public sau a functionarului care divulgă, refuză sau împiedică, în orice mod, punerea în executare a autorizării eliberate cu respectarea dispozitiilor legale ori care face publice sau foloseste informatiile care privesc viata privată, onoarea sau reputatia persoanelor, dacă aceste informatii au fost cunoscute incidental în activitatea de serviciu. 

Constituirea de organizatii cu caracter fascist, rasist sau xenofob 

Art. 289. - (1) Constituirea unei organizatii cu caracter fascist, rasist sau xenofob se pedepseste cu închisoare strictă de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. 

(2) Aderarea la o organizatie cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum si sprijinirea sub orice formă a unei organizatii având acest caracter se sanctionează cu pedeapsa prevăzută în alin. (1). 

Divulgarea secretului care periclitează securitatea natională

Art. 290. - (1) Divulgarea informatiilor secrete de stat sau a informatiilor secrete de serviciu de către cel care le cunoaste datorită atributiilor de serviciu, dacă fapta este de natură să pună în pericol securitatea natională, se pedepseste cu detentiune severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. 

(2) Detinerea în afara îndatoririlor de serviciu de către persoana prevăzută la alin. (1) a unui document ce contine informatii secrete de stat, dacă fapta este de natură să pună în pericol securitatea natională, se pedepseste cu închisoare strictã de la 3 la 10 ani. 

(3) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (2), se sanctionează detinerea, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce contine informatii secrete de serviciu, în vederea divulgării, dacă fapta este de natură să pună în pericol securitatea natională. 
 
Propaganda în favoarea statului totalitar 

Art. 291. - (1) Propaganda în vederea instaurării unui stat totalitar, săvârsită prin orice mijloace, în public, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani si interzicerea unor drepturi. 

(2) Propaganda constă în răspândirea în mod sistematic sau în apologia unei idei, conceptii sau doctrine, cu intentia de a convinge si atrage noi adepti. 

Nedenuntarea 

Art. 292. - (1) Nedenuntarea săvârsirii vreuneia dintre infractiunile prevăzute în art. 271-275, art. 281-283, art. 285 si 286 se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 5 ani. 

(2) Nedenuntarea săvârsită de sot sau de o rudă apropiată nu se pedepseste. 

(3) Nu se pedepseste persoana care, înainte de a se fi început urmărirea penală pentru infractiunea nedenuntată, înstiintează autoritătile competente despre acea infractiune sau care, chiar după ce s-a început urmărirea penală ori după ce vinovatii au fost descoperiti, a înlesnit arestarea acestora. 

(4) Participantul la infractiunile prevăzute în acest titlu nu se pedepseste dacă denuntă săvârsirea infractiunii înainte ca urmărirea penală să fi început ori făptuitorii să fie descoperiti. 

(5) Participantul care, după ce urmărirea penală a început ori făptuitorii au fost descoperiti, înlesneste arestarea acestora se sanctionează cu o pedeapsă redusă potrivit dispozitiilor art. 92. 
 
Tentativa, tăinuirea si favorizarea 


Art. 293. - (1) Tentativa la delictele prevăzute în prezentul titlu se pedepseste. 

(2) Se consideră tentativă si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de măsuri în vederea comiterii infractiunilor prevăzute în acest titlu. 

(3) Tăinuirea si favorizarea infractiunilor prevăzute în acest titlu se pedepsesc cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani. 

(4) Pedeapsa aplicată tăinuitorului sau favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru autor. 

(5) Tăinuirea si favorizarea săvârsită de sot sau o rudă apropiată în cazul infractiunilor prevăzute în art. 271-275, art. 281-283, art. 285 si art. 286 se pedepsesc. Limitele pedepsei prevăzute în alin. (3) se reduc potrivit dispozitiilor art. 92. 
 
Sanctionarea persoanei juridice 

Art. 294. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în art. 271-275, art. 277, art. 279, art. 282, art. 283, art. 285-287, art. 289 si art. 293 alin. (3).