| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Titlul IV - Crime şi delicte de terorism

Titlul IV - Crime şi delicte de terorism

| Categoria:


Codul Penal
Partea Specială
TITLUL IV
CRIME SI DELICTE DE TERORISM

 

Acte de terorism 

Art. 295. - (1) Constituie acte de terorism următoarele infractiuni atunci când sunt săvârsite în scopul tulburării grave a ordinii publice, prin intimidare, prin teroare sau prin crearea unei stări de panică: 
a) infractiunile de omor si omor calificat prevăzute în art. 178 si art. 179, vătămarea corporală si vătămarea corporală gravă prevăzute în art. 186 si art. 187, precum si lipsirea de libertate în mod ilegal prevăzută în art. 201; 
b) infractiunile prevăzute în art. 105 din Codul aerian; 
c) infractiunile de distrugere prevăzute în art. 263 si art. 264; 
d) infractiunile de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, nerespectarea regimului materialelor nucleare si a altor materii radioactive, precum si nerespectarea regimului materiilor explozive, prevăzute în art. 406-408; 
e) introducerea sau răspândirea în atmosferă, pe sol, în subsol sau în apă de produse, substante, materiale, microorganisme sau toxine de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor sau animalelor ori mediul înconjurător; 
f) amenintarea cu bombe sau cu alte materii explozive. 

(2) În cazul infractiunilor prevăzute în alin. (1) lit. a)-d) se aplică maximul special al pedepsei prevăzute de lege, care poate fi sporit până la maximul ei general, iar dacă maximul general este neîndestulător, pedeapsa poate fi sporită până la maximul general al pedepsei imediat superioare. 

(3) În cazul infractiunii prevăzute în alin. (1) lit. e), pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, iar în cazul infractiunii prevăzute în alin. (1) lit. f), pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. 

(4) Tentativa se sanctionează cu pedeapsa prevăzută pentru infractiunea consumată sau cu o pedeapsă în cadrul limitelor imediat inferioare pedepsei prevăzute de lege pentru infractiunea consumată. 

(5) Se consideră tentativă si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de măsuri în vederea comiterii infractiunilor prevăzute la alin. (1). 

(6) Întelegerea în vederea săvârsirii de acte de terorism se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Asocierea pentru săvârsirea de acte de terorism 

Art. 296. - Asocierea în vederea săvârsirii de acte de terorism se pedepseste cu detentiune severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Finantarea actelor de terorism 

Art. 297. - (1) Punerea la dispozitie sau colectarea de fonduri, direct sau indirect, stiind că aceste fonduri sunt folosite, în totul sau în parte, pentru săvârsirea actelor de terorism, se sanctionează cu detentiune severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si realizarea de fonduri în scopul finantării actelor de terorism. 

(3) Fondurile puse la dispozitie sau colectate pentru săvârsirea actelor de terorism ori realizate în scopul finantării actelor de terorism se confiscă. 
 
Amenintarea în scop terorist 

Art. 298. - (1) Amenintarea unei persoane sau colectivităti prin orice mijloace cu răspândirea sau folosirea de produse, substante, materiale, microorganisme sau toxine de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor sau a animalelor ori mediul înconjurător se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 5 ani. 

(2) Amenintarea adresată unui stat, unei organizatii internationale sau unei persoane fizice ori juridice cu folosirea materialelor nucleare, a altor materii radioactive sau a materiilor explozive, în scopul de a provoca vătămarea corporală sau moartea unei persoane ori pagube materiale, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani. 

(3) Dacă fapta prevăzută la alin. (2) este conditionată de îndeplinirea sau neîndeplinirea unui act sau când prin amenintare, sub orice formă, se pretinde a se da ori a se preda materialele nucleare, alte materii radioactive ori materii explozive, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Alarmarea în scop terorist 


Art. 299. - Alarmarea fără motiv întemeiat, în scopul creării unei stări de panică, a unei persoane sau a publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de mentinere a ordinii publice prin corespondentă, telefon sau orice alte mijloace de transmitere la distantă cu privire la răspândirea sau folosirea de produse, substante, materiale, microorganisme sau toxine din cele prevăzute în art. 298 alin. (1) se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă. 
 
Sanctionarea persoanei juridice 

Art. 300. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în prezentul titlu.