| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Titlul IX - Delicte contra valorilor culturale şi contra proprietăţii intelectuale

Titlul IX - Delicte contra valorilor culturale şi contra proprietăţii intelectuale

| Categoria:


Codul Penal

Partea specială

TITLUL IX
DELICTE CONTRA VALORILOR CULTURALE SI CONTRA PROPRIETĂTII INTELECTUALE


CAPITOLUL I
DELICTE CONTRA PATRIMONIULUI CULTURAL NATIONAL MOBIL SI CONTRA PATRIMONIULUI ARHIVISTIC NATIONAL


Nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri

Art. 415. - (1) Înstrăinarea, ascunderea sau orice altă faptă prin care se pricinuieste pierderea de către patrimoniul cultural national mobil sau de către fondul arhivistic national a unui bun care, potrivit legii, face parte din acel patrimoniu sau fond se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

(2) Dacă pierderea bunului de către patrimoniul sau de către fondul prevăzut în alin. (1) a fost pricinuită prin săvârsirea unei fapte care constituie prin ea însăsi o altă infractiune, se aplică regulile privind concursul de infractiuni.

(3) Fapta prevăzută în alin. (1) nu se pedepseste dacă, înainte ca hotărârea să fi rămas definitivă, făptuitorul înlătură rezultatul infractiunii, făcând ca bunul să reintre în acel patrimoniu sau fond.

Scoaterea peste granită a documentelor de arhivă

Art. 416. - Scoaterea peste granită a documentelor care fac parte din Fondul Arhivistic National al României sau înstrăinarea acestora către persoane fizice sau persoane juridice străine, fără autorizarea Arhivelor Nationale, se pedepseste cu închisoare strictã de la 3 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infractiune mai gravă.

Nerespectarea măsurilor de protectie a patrimoniului cultural national mobil

Art. 417. - (1) Executarea de copii, mulaje, tiraje postume sau facsimile de pe bunuri culturale mobile clasate, fără acordul scris al titularului dreptului de administrare al patrimoniului ori al proprietarului, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Copiile, mulajele, tirajele postume sau facsimilele executate în conditiile prevăzute în alin. (1) se confiscă si se transmit în administrarea institutiilor publice specializate, cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor.

(3) Executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, în scopuri comerciale sau în orice alte scopuri, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(4) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuintare a unui bun cultural mobil clasat ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum si înlăturarea măsurilor luate se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

Exportul ilegal de bunuri culturale mobile

Art. 418. - (1) Efectuarea fără certificat de export a unor operatiuni de export de bunuri culturale mobile se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

(2) Bunurile culturale mobile care au făcut obiectul exportului ilegal se confiscă si sunt transmise în administrarea institutiilor publice specializate, cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor.

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a avut ca urmare pierderea unui bun cultural mobil clasat, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani.

(4) Efectuarea oricăror operatiuni în vederea exportului de bunuri culturale mobile clasate, aflate în proprietatea publică sau de bunuri culturale mobile clasate în tezaur, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani, iar bunurile se confiscă si se transmit în administrarea institutiilor publice specializate, cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor.

Importul ilegal de bunuri culturale mobile


Art. 419. - (1) Introducerea pe teritoriul statului român, precum si detinerea, comercializarea, organizarea de expozitii sau orice operatiune privind circulatia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispozitiilor legale ale statului respectiv, si care au fost exportate ilegal, se pedepsesc cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani.

(2) Bunurile prevăzute în alin. (1) se confiscă si se transmit unor institutii specializate, în vederea conservării si restituirii acestor bunuri statului din al cărui patrimoniu cultural fac parte.

Furnizarea de date confidentiale privind patrimoniul cultural national mobil

Art. 420. - Furnizarea de date confidentiale privind patrimoniul cultural national mobil altor persoane fizice sau juridice decât cele prevăzute de lege se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile amendă.

Schimbarea categoriei juridice a unui bun cultural mobil

Art. 421. - Trecerea unui bun cultural mobil dintr-o categorie juridică a patrimoniului cultural în alta, precum si declasarea unui bun cultural mobil fără respectarea procedurilor prevăzute de lege se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

Efectuarea de lucrări ilegale asupra bunurilor din patrimoniul cultural

Art. 422. - (1) Efectuarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a unor detectii sau săpături în siturile arheologice se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sanctionează topirea sau modificarea sub orice formă a bunurilor culturale mobile clasate care sunt detinute cu orice titlu de Banca Natională a României, de celelalte bănci sau de Monetăria Statului.

(3) Efectuarea de lucrări de conservare sau de restaurare a bunurilor culturale mobile clasate de către persoane fără acreditare si certificat de liberă practică se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

(4) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (3) se sanctionează functionarea fără autorizatie legală a laboratoarelor si atelierelor care execută lucrări de restaurare si conservare a bunurilor culturale mobile clasate.

Sanctionarea tentativei

Art. 423. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 416, art. 417, art. 419 si art. 422 alin. (1) se pedepseste.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 424. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în prezentul capitol.

CAPITOLUL II
DELICTE CONTRA PROPRIETĂTII INTELECTUALE


Contrafacerea obiectului unei inventii si însusirea, fără drept, a calitătii de inventator

Art. 425. - (1) Contrafacerea sau folosirea, fără drept, a obiectului unei inventii, precum si însusirea, fără drept, în orice mod, a calitătii de inventator se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(3) Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Punerea în circulatie a produselor contrafăcute


Art. 426. - Punerea în circulatie a produselor realizate ca urmare a contrafacerii sau folosirii fără drept a obiectului unei inventii se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Nerespectarea măsurilor de protectie a desenelor si modelelor industriale

Art. 427. - (1) Însusirea, fără drept, în orice mod, a calitătii de autor al desenului sau modelului industrial se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Reproducerea, fără drept, a desenului sau modelului industrial în scopul fabricării de produse cu aspect identic, fabricarea, oferirea spre vânzare, vânzarea, importul, folosirea sau stocarea unor astfel de produse în vederea punerii în circulatie ori folosirii, fără acordul titularului certificatului de înregistrare al desenului sau modelului industrial, în perioada de valabilitate a acestuia, se sanctionează cu pedeapsa prevăzută în alin. (1).

(3) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Divulgarea datelor cuprinse în cererea de brevet sau în cererea de înregistrare a desenelor si modelelor industriale

Art. 428. - Divulgarea de către personalul Oficiului de Stat pentru Inventii si Mărci, precum si de către persoanele care efectuează lucrări în legătură cu inventiile sau desenele si modelele industriale, a datelor cuprinse în cererea de brevet sau în cererea de înregistrare, până la publicarea lor, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Nerespectarea măsurilor de protectie a topografiei circuitelor integrate

Art. 429. - (1) Exploatarea, fără autorizatia titularului, a unei topografii înregistrate a circuitelor integrate se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Nerespectarea măsurilor de protectie a mărcilor si indicatiilor geografice

Art. 430. - (1) Se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă următoarele fapte:
a) contrafacerea, imitarea sau folosirea fără drept a unei mărci, în scopul inducerii în eroare a publicului asupra calitătii produselor sau serviciilor la care se referă marca;
b) punerea în circulatie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare si care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate;
c) punerea în circulatie a produselor care poartă indicatii geografice care indică sau sugerează că produsul în cauză este originar dintr-o altă regiune geografică, decât locul adevărat de origine, în scopul inducerii în eroare a publicului cu privire la originea geografică a produsului.

(2) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Utilizarea neloială a mărcilor sau indicatiilor geografice


Art. 431. - (1) Utilizarea mărcilor sau a indicatiilor geografice, contrară practicilor loiale în activitatea industrială sau comercială, în scopul de a induce în eroare consumatorii, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

(2) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Producerea si punerea în circulatie de mărfuri si dispozitive pirat

Art. 432. - (1) Realizarea în scopuri comerciale, cu orice mijloace si în orice mod, de mărfuri pirat sau dispozitive pirat de control al accesului, precum si importul, tranzitul sau orice altă modalitate de introducere pe piata internă, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 5 ani.

(2) Distribuirea sau detinerea, în scopuri comerciale, de mărfuri pirat sau de dispozitive pirat de control al accesului, în magazine specializate în distribuirea de produse purtătoare de drepturi de autor sau de drepturi conexe, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 5 ani.

(3) Depozitarea si transportul, în scopuri comerciale, de mărfuri pirat sau dispozitive pirat de control al accesului, se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(4) Se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani, dacă anterior s-au aplicat două sanctiuni contraventionale pentru fapte de acelasi fel, săvârsirea oricăreia din faptele următoare:
a) distribuirea de mărfuri pirat sau de dispozitive pirat de control al accesului sau detinerea acestora în scopul distribuirii, atunci când aceste activităti se desfăsoară în public, cu exceptia magazinelor specializate în distribuirea de produse purtătoare de drepturi de autor sau conexe;
b) oferirea spre vânzare sau închiriere de mărfuri pirat prin prezentarea copertelor si a cataloagelor de mărfuri pirat.

(5) Dacă faptele prevăzute la alin. (1)-(3) au produs consecinte deosebit de grave, acestea se sanctionează cu închisoare strictă de la 5 la 10 ani. În acest caz, calculul prejudiciului se efectuează tinând seama de mărfurile pirat detinute în conditiile prevăzute la alin. (1)-(3) si de pretul în lei/unitate al produselor originale similare la data săvârsirii faptei.

(6) Închirierea de mărfuri pirat sau dispozitive pirat de control al accesului, precum si oferirea spre vânzare sau închiriere a acestora prin anunturi publice sau prin mijloace electronice de comunicare se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(7) Prin mărfuri pirat se întelege: toate copiile realizate fără consimtământul titularului de drepturi sau al persoanelor legal autorizate de acesta si care sunt executate, direct sau indirect, total sau partial, după un produs purtător al dreptului de autor sau al drepturilor conexe.

(8) Prin dispozitive pirat de control al accesului se întelege: orice dispozitiv neautorizat realizat pentru facilitarea accesului la servicii de programe de televiziune cu acces conditionat.

(9) Scopul comercial se prezumă dacă marfa pirat este identificată la sediul, la punctele de lucru, în anexele acestora sau în mijloacele de transport utilizate de agentii economici care au în obiectul de activitate reproducerea, distribuirea, închirierea, depozitarea sau transportul de produse purtătoare de drepturi de autor sau de drepturi conexe.

(10) Nu se pedepseste persoana care, mai înainte de a fi începută urmărirea penală, denuntă autoritătilor competente participarea sa la o asociatie sau întelegere în vederea comiterii uneia din faptele prevăzute la alin. (1)-(6), permitând astfel identificarea si tragerea la răspunderea penală a celorlalti participanti.

(11) Persoana care a comis una din faptele prevăzute la alin. (1)-(6) si care, în timpul urmăririi penale, denuntă si facilitează identificarea si tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârsit infractiuni legate de mărfuri pirat sau de dispozitive pirat de control al accesului, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.

Refuzul cooperării cu organele competente


Art. 433. - Refuzul de a declara provenienta mărfurilor pirat sau a dispozitivelor pirat de control al accesului se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 2 ani sau cu zile-amendă.

Punerea la dispozitia publicului a produselor purtătoare de drepturi

Art. 434. - Punerea la dispozitia publicului, fără consimtământul titularilor de drepturi a produselor purtătoare de drepturi de autor, de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 4 ani sau cu zile-amendă.

Reproducerea neautorizată a programelor de calculator

Art. 435. - (1) Reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor de calculator în oricare din următoarele modalităti: instalare, stocare, rulare sau executare, afisare sau transmitere în retea, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 4 ani sau cu zile-amendă.

(2) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Nerespectarea normelor privind protectia drepturilor patrimoniale de autor si conexe

Art. 436. - (1) Se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă, dacă fapta nu constituie o infractiune mai gravă, următoarele fapte comise fără autorizarea sau consimtământul titularului drepturilor de autor sau a drepturilor conexe:
a) distribuirea operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe;
b) importul pe piata internă a copiilor operelor sau produselor purtătoare de drepturi conexe, realizate cu consimtământul titularilor;
c) închirierea operelor sau produselor purtătoare de drepturi conexe;
d) comunicarea publică a operelor, altele decât cele muzicale, sau a produselor purtătoare de drepturi conexe;
e) radiodifuzarea operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe;
f) retransmiterea prin cablu a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe;
g) realizarea de opere derivate;
h) fixarea, în scop comercial, a interpretărilor sau a executiilor artistice ori a programelor de radiodifuziune sau de televiziune.

(2) Prin produse purtătoare de drepturi conexe se întelege interpretările sau executiile artistice fixate, fonogramele, videogramele ori propriile emisiuni sau servicii de programe ale organismelor de radiodifuziune si de televiziune.

(3) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Nerespectarea normelor privind protectia drepturilor nepatrimoniale de autor

Art. 437. - (1) Fapta persoanei care îsi însuseste, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapte persoanei care aduce la cunostintă publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani sau cu zile-amendă.

(2) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Nerespectarea măsurilor tehnice de protectie si a informatiilor privind regimul drepturilor de autor si al drepturilor conexe

Art. 438. - (1) Fapta persoanei care produce, importă, distribuie sau închiriază, oferă, prin orice mod, spre vânzare sau închiriere ori detine în vederea comercializării, dispozitive ori componente care permit neutralizarea măsurilor tehnice de protectie sau care prestează servicii care conduc la neutralizarea măsurilor tehnice de protectie, inclusiv în mediul digital, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă fapta persoanei care, fără a avea consimtământul titularilor de drepturi:
a) înlătură în scop comercial de pe opere sau alte produse protejate ori modifică pe acestea orice informatie sub formă electronică privind regimul drepturilor de autor sau al drepturilor conexe aplicabile;
b) distribuie, importă în scopul distribuirii, radiodifuzează ori comunică public sau pune la dispozitia publicului, astfel încât să poată fi accesate, în orice loc si în orice moment ales în mod individual, fără drept, prin intermediul tehnicii digitale, opere sau alte produse protejate pentru care informatiile existente sub formă electronică privind regimul drepturilor de autor sau al drepturilor conexe au fost înlăturate sau modificate fără autorizatie, stiind că acest lucru permite, facilitează, provoacă sau ascunde o infractiune prevăzută în art. 436-437.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 439. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în art. 425-427, art. 429-432 si art. 434-438.