| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Titlul IX - Înţelesul unor termeni sau expresii în legea penală

Titlul IX - Înţelesul unor termeni sau expresii în legea penală

| Categoria:


Codul Penal
Partea generală
TITLUL IX
ÎNTELESUL UNOR TERMENI SAU EXPRESII ÎN LEGEA PENALĂ 


Săvârsirea unei infractiuni

Art. 158. - Prin săvârsirea unei infractiuni sau comiterea unei infractiuni se întelege săvârsirea oricăreia dintre faptele pe care legea le pedepseste ca infractiune consumată sau ca tentativă, precum si participarea la comiterea acestora ca autor, instigator sau complice. 

Public 
Art. 159. - Prin termenul public se întelege tot ce priveste autoritătile publice, institutiile publice sau alte persoane juridice de drept public. 
 
Consecinte deosebit de grave 
Art. 160. - Prin consecinte deosebit de grave se întelege o pagubă materială mai mare de 3.000.000.000 lei sau o perturbare deosebit de gravă a activitătii, cauzate vreuneia dintre unitătile la care se referă art. 159 ori altei persoane juridice sau fizice. 
 
Functionar public 
Art. 161. - Prin functionar public se întelege orice persoană care exercită permanent sau temporar o însărcinare de orice natură, în serviciul vreuneia dintre unitătile la care se referă art. 159. 

Functionar 
Art. 162. - Prin functionar se întelege orice persoană care exercită o însărcinare în serviciul unei persoane juridice de drept privat. 

Persoană care exercită un serviciu de interes public 
Art. 163. - Prin persoană care exercită un serviciu de interes public se întelege orice persoană particulară care exercită o profesie de interes public, pentru care este necesară o abilitare specială a autoritătilor publice si care este supusă controlului acestora. 
 
Rude apropiate 
Art. 164. - (1) Rude apropiate sunt ascendentii si descendentii, fratii si surorile, copiii acestora, precum si persoanele devenite prin adoptie, potrivit legii, astfel de rude. 

(2) Dispozitiile din legea penală privitoare la rude apropiate, în limitele prevăzute de alin. (1), se aplică, în caz de adoptie, atât persoanei adoptate, cât si descendentilor acesteia si în raport cu rudele firesti. 

Membru de familie 
Art. 165. - Prin membru de familie se întelege sotul sau ruda apropiată, dacă aceasta din urmă locuieste si gospodăreste împreună cu făptuitorul. 
 
Informatii secrete de stat si înscrisuri oficiale 
Art. 166. - (1) Informatii secrete de stat sunt informatiile clasificate astfel de autoritătile competente, potrivit legii. 

(2) Înscris oficial este orice înscris care emană de la o unitate din cele la care se referă art. 159 sau care apartine unei asemenea unităti. 
 
Arme 
Art. 167. - (1) Arme sunt piesele, instrumentele sau dispozitivele declarate astfel prin dispozitii legale. 

(2) Sunt asimilate armelor orice alte obiecte de natură a putea fi folosite ca arme si care au fost întrebuintate pentru atac. 
 
Faptă săvârsită în public 
Art. 168. - Fapta se consideră săvârsită în public atunci când a fost comisă: 
a) într-un loc care prin natura sau destinatia lui este totdeauna accesibil publicului, chiar dacă nu este prezentă nici o persoană; 
b) în orice alt loc accesibil publicului, dacă sunt de fată două sau mai multe persoane; 
c) în loc neaccesibil publicului, însă cu intentia ca fapta să fie auzită sau văzută si dacă acest rezultat s-a produs fată de două sau mai multe persoane; 
d) într-o adunare sau reuniune de mai multe persoane, cu exceptia reuniunilor care pot fi considerate că au caracter de familie, datorită naturii relatiilor dintre persoanele participante. 
 
Timp de război 
Art. 169. - Timp de război este intervalul de timp de la data declarării mobilizării sau de la începerea operatiilor de război până la data trecerii armatei la starea de pace. 

Calculul timpului 
Art. 170. - La calcularea timpului ziua se socoteste de 24 de ore si săptămâna de 7 zile. Luna si anul se socotesc împlinite cu o zi înainte de ziua corespunzătoare datei de la care au început să curgă. 

Pedeapsă prevăzută de lege 
Art. 171. - Prin pedeapsă prevăzută de lege se întelege pedeapsa prevăzută în textul de lege care incriminează fapta, fără luarea în considerare a cauzelor de reducere sau de majorare a pedepsei.