| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Titlul V - Delicte contra exercitării drepturilor politice şi cetăţeneşti

Titlul V - Delicte contra exercitării drepturilor politice şi cetăţeneşti

| Categoria:


Codul Penal
Partea specială
TITLUL V
DELICTE CONTRA EXERCITĂRII DREPTURILOR POLITICE SI CETĂTENESTI

 
Împiedicarea exercitării drepturilor electorale 

Art. 301. - (1) Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales ori de a participa la referendum se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani si interzicerea unor drepturi. 

(2) În cazul în care fapta prevăzută în alin. (1) a avut vreuna din urmările prevăzute în art. 187, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani. 
 
Divulgarea secretului votului si falsificarea votului 

Art. 302. - (1) Divulgarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al sectiilor de votare sau de către alte persoane, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă. 

(2) Tipărirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine fată de cele votate de alegători, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unei cărti de alegător nule sau false se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani. 
 
Coruperea alegătorilor 

Art. 303. - (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidati sau un anumit candidat, ori să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului, precum si primirea acestora de către alegător, în acelasi scop, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă, se sanctionează si fapta persoanei care votează fără a avea drept de vot sau fapta alegătorului care votează de mai multe ori în ziua alegerilor sau a referendumului. 

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârsită de un observator intern, pedeapsa este închisoarea strictă de la 2 la 7 ani. 
 
Atacul prin orice mijloace asupra sectiei de votare 

Art. 304. - Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infractiune mai gravă. 

Deschiderea anticipată a urnelor 

Art. 305. - Deschiderea urnei înainte de ora stabilită pentru încheierea votării, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 
 
Împiedicarea exercitării drepturilor sindicale 

Art. 306. - (1) Împiedicarea exercitiului dreptului de liberă organizare sau asociere sindicală, în scopurile si în limitele prevăzute de lege, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si conditionarea sau constrângerea unei persoane, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atributiilor functiei membrilor alesi în organele de conducere ale sindicatelor. 

Sanctionarea tentativei 

Art. 307. - Tentativa la delictele prevăzute în prezentul titlu se pedepseste.