| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Titlul VI - Cauzele care înlătură răspunderea penală

Titlul VI - Cauzele care înlătură răspunderea penală

| Categoria:


Codul Penal
Partea generală
TITLUL VI
CAUZELE CARE ÎNLĂTURĂ RĂSPUNDEREA PENALĂ 


Efectele amnistiei 

Art. 137. - (1) Amnistia înlătură răspunderea penală pentru fapta săvârsită. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură si executarea pedepsei pronuntate, precum si celelalte consecinte ale condamnării. Amenda încasată anterior amnistiei nu se restituie. 

(2) Amnistia nu are efecte asupra măsurilor de sigurantă, măsurilor educative si asupra drepturilor persoanei vătămate. 

Prescriptia răspunderii penale 

Art. 138. - (1) Prescriptia înlătură răspunderea penală. 

(2) Prescriptia nu înlătură răspunderea penală în cazul infractiunilor contra umanitătii. 
 
Termenele de prescriptie a răspunderii penale 

Art. 139. - (1) Termenele de prescriptie a răspunderii penale sunt: 
a) 25 ani, când legea prevede pentru infractiunea săvârsită pedeapsa detentiunii pe viată; 
b) 20 ani, când legea prevede pentru infractiunea săvârsită pedeapsa detentiunii severe; 
c) 15 ani, când legea prevede pentru infractiunea săvârsită pedeapsa închisorii stricte mai mare de 10 ani; 
d) 10 ani, când legea prevede pentru infractiunea săvârsită pedeapsa închisorii stricte mai mare de 5 ani, dar care nu depăseste 10 ani; 
e) 5 ani, când legea prevede pentru infractiunea săvârsită pedeapsa închisorii stricte între un an si 5 ani; 
f) 3 ani, când legea prevede pentru infractiunea săvârsită pedeapsa închisorii, amenda sub forma zilelor-amendă ori munca în folosul comunitătii. 

(2) Prevederile alin. (1) lit. e) se aplică si în cazul pedepselor prevăzute de lege pentru persoana juridică. 

(3) Termenele prevăzute în prezentul articol se socotesc de la data săvârsirii infractiunii. În cazul infractiunilor continue termenul curge de la data încetării actiunii sau inactiunii, iar în cazul infractiunilor continuate, de la data săvârsirii ultimei actiuni sau inactiuni. 
 
Întreruperea cursului prescriptiei 

Art. 140. - (1) Cursul termenului prescriptiei prevăzute în art. 139 se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului în desfăsurarea procesului penal. 

(2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescriptie. 

(3) Întreruperea cursului prescriptiei produce efecte fată de toti participantii la infractiune, chiar dacă actul de întrerupere priveste numai pe unii dintre ei. 

(4) Termenele prevăzute în art. 139, dacă au fost depăsite cu încă o jumătate, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni. 

Suspendarea cursului prescriptiei 

Art. 141. - (1) Cursul termenului prescriptiei prevăzute în art. 139 este suspendat pe timpul cât o dispozitie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal. 

(2) Prescriptia îsi reia cursul din ziua în care a încetat cauza de suspendare. 
 
Termenele de prescriptie a răspunderii penale pentru minori 

Art. 142. - Termenele de prescriptie a răspunderii penale se reduc la jumătate pentru cei care la data săvârsirii infractiunii erau minori. 
 
Lipsa plângerii prealabile 

Art. 143. - (1) În cazul infractiunilor pentru care punerea în miscare a actiunii penale este conditionată de introducerea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată, lipsa acestei plângeri înlătură răspunderea penală. 

(2) Retragerea plângerii prealabile, de asemenea, înlătură răspunderea penală. 

(3) Fapta care a adus o vătămare mai multor persoane atrage răspunderea penală, chiar dacă plângerea prealabilă s-a făcut sau se mentine numai de către una dintre ele. 

(4) Fapta atrage răspunderea penală a tuturor participantilor la săvârsirea acesteia, chiar dacă plângerea prealabilă s-a făcut sau se mentine cu privire numai la unul dintre ei. 

(5) În cazul în care cel vătămat este o persoană lipsită de capacitate de exercitiu ori cu capacitatea de exercitiu restrânsă, actiunea penală se pune în miscare si din oficiu. 
 
Împăcarea părtilor 

Art. 144. - (1) Împăcarea părtilor în cazurile prevăzute de lege înlătură răspunderea penală si stinge si actiunea civilă. 

(2) Împăcarea este personală si produce efecte numai dacă intervine până la rămânerea definitivă a hotărârii. 

(3) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exercitiu împăcarea se face numai de reprezentantii lor legali. Cei cu capacitate de exercitiu restrânsă se pot împăca cu încuviintarea persoanelor prevăzute de lege. Împăcarea produce efecte si în cazul în care actiunea penală a fost pusă în miscare din oficiu.