| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Titlul VI - Crime şi delicte contra intereselor publice

Titlul VI - Crime şi delicte contra intereselor publice

| Categoria:


Codul Penal

Partea specială

TITLUL VI
CRIME SI DELICTE CONTRA INTERESELOR PUBLICE

CAPITOLUL I
CRIME SI DELICTE DE CORUPTIE

Luarea de mită

Art. 308. - (1) Fapta functionarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

2) Fapta prevăzută în alin. (1), dacă a fost săvârsită de un functionar sau de o persoană care exercită un serviciu de interes public, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

(3) Prevederile alin. (1) se aplică si următoarelor persoane:
a) functionarilor sau persoanelor care îsi desfăsoară activitatea pe baza unui contract de muncă ori altor persoane care exercită atributii similare, în cadrul unei organizatii publice internationale la care România este parte;
b) membrilor adunărilor parlamentare ale organizatiilor internationale la care România este parte;
c) functionarilor sau persoanelor care îsi desfăsoară activitatea pe baza unui contract de muncă ori altor persoane care exercită atributii similare, în cadrul Comunitătilor Europene;
d) persoanelor care exercită functii judiciare în cadrul instantelor internationale a căror competentă este acceptată de România, precum si functionarilor de la grefele acestor instante;
e) functionarilor unui stat străin;
f) membrilor adunărilor parlamentare sau administrative ale unui stat străin.

(4) În cazul în care luarea de mită a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(5) Banii, valorile sau orice alte bunuri care au făcut obiectul luării de mită se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.

Darea de mită

Art. 309. - (1) Promisiunea, oferirea sau darea, direct ori indirect, de bani sau alte foloase unui functionar public sau unui functionar ori unei persoane care exercită un serviciu de interes public, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Promisiunea, oferirea sau darea, direct ori indirect, de bani sau alte foloase unui functionar al unui stat străin sau al unei organizatii publice internationale, pentru a îndeplini sau a nu îndeplini un act privitor la îndatoririle sale de serviciu, în scopul obtinerii unui folos necuvenit în cadrul operatiunilor economice internationale, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 7 ani.

(3) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sanctionează promisiunea, oferirea sau darea, direct ori indirect, de bani sau alte foloase uneia dintre persoanele prevăzute în art. 308 alin. (3), pentru sine sau pentru altul, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri.

(4) Fapta prevăzută în alin. (1), (2) sau (3) nu constituie infractiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mită.

(5) Mituitorul nu se pedepseste dacă denuntă autoritătii fapta mai înainte ca organul de urmărire să fie sesizat pentru acea infractiune.

(6) Dispozitiile art. 308 alin. (5) se aplică în mod corespunzător, chiar dacă oferta nu a fost urmată de acceptare.

(7) Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat în cazurile prevăzute în alin. (4) si (5).

Primirea de foloase necuvenite

Art. 310. - (1) Primirea de către un functionar public, direct sau indirect, de bani ori alte foloase după ce a îndeplinit un act în virtutea functiei sale si la care era obligat în temeiul acesteia se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 7 ani.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), dacă a fost săvârsită de un functionar sau de o persoană care exercită un serviciu de interes public, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(3) Dispozitiile din alin. (1) se aplică si persoanelor prevăzute în art. 308 alin. (3).

(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.

Remuneratia injustă

Art. 311. - (1) Fapta functionarului public care, în virtutea functiei, avea sub supraveghere sau control o persoană juridică de drept privat, de a primi însărcinări retribuite de la o asemenea persoană, înainte de a se fi împlinit 3 ani de la data pensionării, a demisiei, destituirii sau revocării, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Conducătorii unor asemenea persoane juridice de drept privat se consideră complici la comiterea faptei prevăzute în alin. (1).

Traficul de influentă

Art. 312. - (1) Primirea ori pretinderea de bani sau de alte foloase ori acceptarea de promisiuni, daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, săvârsite de către o persoană care are influentă sau lasă să se creadă că are influentă asupra unui functionar public sau a unui functionar pentru a-l determina să facă, să nu facă ori să întârzie un act ce intră în atributiile sale de serviciu sau să facă un act contrar acestor atributii, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 10 ani.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si promisiunea, oferirea sau darea de bani, de daruri ori alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influentă sau lasă să se creadă că are influentă asupra unui functionar public sau a unui functionar, pentru a-l determina să facă, să nu facă ori să întârzie un act ce intră în atributiile sale de serviciu sau să facă un act contrar acestor atributii.

(3) Fapta prevăzută în alin. (2) nu se pedepseste dacă făptuitorul denuntă autoritătii fapta mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea faptă.

(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri care au făcut obiectul infractiunii prevăzute în alin. (1) sau (2) se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.

(5) Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat în cazul prevăzut în alin. (3).

(6) În sensul alin. (1) si (2), prin functionar se întelege si oricare dintre persoanele prevăzute în art. 308 alin. (3).

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 313. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în art. 309 si art. 312.

CAPITOLUL II

CRIME SI DELICTE CONTRA INTERESELOR PUBLICE SĂVÂRSITE DE FUNCTIONARI PUBLICI SI FUNCTIONARI

Delapidarea

Art. 314. - (1) Însusirea, folosirea sau traficarea de către un functionar public sau un functionar în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani.

(2) În cazul în care delapidarea a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor

Art. 315. - (1) Fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu intentie nu îndeplineste un act sau îl îndeplineste în mod defectuos si prin aceasta cauzează o vătămare a intereselor legale ale unei persoane se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), dacă a fost săvârsită de un functionar sau de o persoană care exercită un serviciu de interes public, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi

Art. 316. - (1) Îngrădirea de către un functionar public a folosintei sau a exercitiului drepturilor vreunui cetătean ori crearea pentru acesta a unei situatii de inferioritate pe temei de nationalitate, rasă, sex sau religie se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 5 ani.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), dacă a fost săvârsită de un functionar sau de o persoană care exercită un serviciu de interes public, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Abuzul în serviciu contra intereselor generale

Art. 317. - (1) Fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor de serviciu, cu intentie, nu îndeplineste un act ori îl îndeplineste în mod defectuos si prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unei autorităti sau institutii publice sau al unei persoane juridice ori o pagubă patrimoniului acesteia se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), dacă a fost săvârsită de un functionar sau de o persoană care exercită un serviciu de interes public, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani.

Abuzul în serviciu în formă calificată

Art. 318. - (1) Faptele prevăzute în art. 315-317, săvârsite de functionari publici, dacă au avut consecinte deosebit de grave, se pedepsesc cu închisoare strictă de la 5 la 15 ani.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), dacă a fost săvârsită de un functionar sau de o persoană care exercită un serviciu de interes public, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

Neglijenta în serviciu

Art. 319. - (1) Încălcarea din culpă, de către un functionar public, a unei îndatoriri de serviciu prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă s-a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al unei autorităti sau institutii publice sau al unei persoane juridice de drept public ori o pagubă în patrimoniul acesteia sau o vătămare importantă a intereselor legale ale unei persoane, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), dacă a avut consecinte deosebit de grave, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

Neglijenta în păstrarea informatiilor secrete de stat

Art. 320. - Neglijenta care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce contine informatii secrete de stat, precum si neglijenta care a dat prilej altei persoane să afle un asemenea secret, dacă fapta este de natură să aducă atingere intereselor statului, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani.

Profitul prin eroare

Art. 321. - Primirea sau retinerea, pentru sine ori pentru altul, de către un functionar public de bani sau alte foloase profitând de eroarea altuia, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Purtarea abuzivă

Art. 322. - (1) Întrebuintarea de expresii jignitoare fată de o persoană, de către un functionar public în exercitarea atributiilor de serviciu se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Lovirea sau alte acte de violentă săvârsite în conditiile alin. (1) se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

CAPITOLUL III
CRIME SI DELICTE CONTRA INTERESELOR PUBLICE SĂVÂRSITE DE ORICE PERSOANĂ

Ultrajul

Art. 323. - (1) Amenintarea săvârsită nemijlocit sau prin orice mijloace de comunicare directă contra unui functionar public care îndeplineste o functie ce implică exercitiul autoritătii de stat, aflat în exercitiul functiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 2 ani sau cu zile-amendă.

(2) Lovirea sau orice alte acte de violentă, precum si vătămarea corporală săvârsite împotriva persoanei prevăzute în alin. (1), aflată în exercitiul functiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 6 ani, iar dacă s-a produs o vătămare corporală gravă, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 12 ani.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) si (2) sunt săvârsite împotriva unui magistrat, politist sau jandarm ori alt militar, maximul special al pedepsei se majorează cu 2 ani.

(4) Dacă împotriva sotului, copiilor sau părintilor persoanelor arătate în alin. (3) s-au comis infractiunile prevăzute în art. 185-187, art. 201 si art. 210, în scop de intimidare sau de răzbunare pentru actele sau faptele îndeplinite de functionarul public în exercitiul functiunii, pedepsele prevăzute de lege pentru aceste infractiuni pot fi sporite până la maximul lor general.

Uzurparea de calităti oficiale

Art. 324. - Folosirea fără drept a unei calităti oficiale, însotită sau urmată de îndeplinirea unui act legat de acea calitate, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Purtarea fără drept de decoratii, uniforme sau semne distinctive

Art. 325. - (1) Purtarea fără drept de decoratii, uniforme sau de semne distinctive ale unei autorităti publice se pedepseste cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu zile-amendă.

(2) Purtarea, fără drept, de uniforme, grade sau insigne militare se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) se săvârseste în timp de război, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 5 ani.

Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri

Art. 326. - (1) Sustragerea sau distrugerea unui dosar, registru, document sau orice alt înscris care se află în păstrarea ori detinerea unui organ sau unei autorităti publice se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Distrugerea din culpă a vreunuia dintre înscrisurile prevăzute în alin. (1), care prezintă o valoare artistică, stiintifică, istorică, arhivistică sau o altă asemenea valoare, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) si (2) sunt săvârsite de un functionar public în exercitarea atributiilor de serviciu, pedeapsa este închisoarea strictă de la 2 la 7 ani.

Ruperea de sigilii

Art. 327. - (1) Înlăturarea ori distrugerea unui sigiliu legal aplicat se pedepseste cu închisoare de la o lună la un an sau cu zile-amendă.

(2) Dacă fapta a fost săvârsită de custode sau de un functionar public, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la un an sau zile-amendă.

Sustragerea de sub sechestru

Art. 328. - (1) Sustragerea unui bun care este legal sechestrat se pedepseste cu închisoare de la o lună la un an sau cu zile-amendă.

(2) Dacă fapta a fost săvârsită de către custode sau de un functionar public, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la un an sau zile-amendă.

Împiedicarea concurentei în licitatiile publice

Art. 329. - (1) Împiedicarea ori tulburarea liberei concurente în licitatiile publice, în vederea înlăturării concurentilor de la acestea, se pedepseste cu închisoare de la 2 luni la un an sau zile-amendă.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si fapta ofertantului sau concurentului care cere sau primeste direct sau indirect bani, promisiuni sau orice alt profit pentru a se abtine de la participarea la licitatie.

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) sau (2) este săvârsită de mai multe persoane întelese în acest scop, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 3 ani sau zile-amendă.

Trecerea frauduloasă a frontierei de stat

Art. 330. - (1) Intrarea sau iesirea din tară prin trecerea ilegală a frontierei de stat se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârsită în scopul sustragerii de la executarea unei pedepse, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 5 ani.

(3) Intrarea frauduloasă pe teritoriul tării a străinului declarat indezirabil ori căruia i-a fost interzis în orice mod dreptul de intrare sau de sedere în tară se pedepseste cu închisoare strictã de la 2 la 6 ani.

(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârsită în mod repetat, pedeapsa este închisoarea strictã de la 3 la 7 ani.

(5) Fapta persoanei care racolează, îndrumă sau călăuzeste una sau mai multe persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat, precum si a persoanei care organizează asemenea activităti se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 7 ani.

Traficul de migranti

Art. 331. - (1) Traficul de migranti săvârsit în scopul de a obtine, direct sau indirect, un folos material se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 7 ani.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este de natură să pună în pericol viata sau securitatea victimei ori să o supună unui tratament inuman sau degradant, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 10 ani.

(3) Fapta persoanei care, pentru a facilita traficul de migranti, produce documente de călătorie sau acte de identitate false ori procură, furnizează sau posedă asemenea documente, în scopul de a obtine, direct sau indirect, un folos material, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

(4) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (3) se sanctionează fapta persoanei care facilitează rămânerea pe teritoriul României a unei persoane care nu are cetătenia română si nici domiciliul în România, prin orice mijloace ilegale, în scopul de a obtine, direct sau indirect, un folos material.

(5) Prin trafic de migranti se întelege asigurarea intrării ilegale pe teritoriul unui stat a unei persoane care nu are cetătenia acelui stat sau nu domiciliază pe teritoriul acelui stat.

Sanctionarea tentativei

Art. 332. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 326 alin. (1), art. 330 si art. 331 se pedepseste.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 333. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în art. 326-329, art. 330 alin. (5) si art. 331.

Filed Under abuz în serviciu, codul penal, crime contra intereselor publice, delapidare, mită, trafic de influenţă, ultraj