| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Titlul VIII - Cauzele care înlătură consecinţele condamnării

Titlul VIII - Cauzele care înlătură consecinţele condamnării

| Categoria:


Codul Penal
Partea generală
TITLUL VIII
CAUZELE CARE ÎNLĂTURĂ CONSECINTELE CONDAMNĂRII


Reabilitarea de drept 

Art. 151. - (1) Reabilitarea de drept are loc în cazul condamnării la amendă sub forma zilelor-amendă, la muncă în folosul comunitătii sau la pedeapsa închisorii, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârsit nici o altă infractiune. 

(2) Prevederile art. 155 se aplică în mod corespunzător. 

(3) Reabilitarea de drept poate fi constatată si de instanta de judecată. În acest caz instanta verifică îndeplinirea conditiilor prevăzute în alin. (1), după care pronuntă o hotărâre în constatare. 
 
Reabilitarea judecătorească

Art. 152. - (1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta judecătorească: 

a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii stricte, după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronuntate; 

b) în cazul condamnării la pedeapsa detentiunii severe ori la pedeapsa detentiunii pe viată comutată sau înlocuită cu pedeapsa detentiunii severe, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă o jumătate din durata pedepsei pronuntate; 

c) în cazul condamnării la pedeapsa detentiunii pe viată considerată executată ca urmare a gratierii, a împlinirii termenului de prescriptie a executării pedepsei sau a împlinirii termenului prevăzut de lege în cazul liberării conditionate, după trecerea unui termen de 20 de ani. 

(2) Instanta poate dispune, în cazuri exceptionale, reducerea termenelor prevăzute în acest articol. 

(3) Condamnatul decedat până la împlinirea conditiilor de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanta, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu. 
 
Calculul termenului de reabilitare 

Art. 153. - (1) Termenele prevăzute în art. 151 si 152 se socotesc de la data când a luat sfârsit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris. 

(2) Pentru cei condamnati la amendă sub forma zilelor-amendă, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată sau executarea ei s-a stins în orice alt mod. 

(3) În caz de gratiere totală sau de gratiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de gratiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă si de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, dacă actul de gratiere se referă la infractiuni în curs de judecată. 
 
Conditiile reabilitării judecătoresti 

Art. 154. - (1) Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneste următoarele conditii: 
a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 152; 
b) îsi are asigurată existenta prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum si în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă; 
c) a avut o bună conduită; 
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată si despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, în afară de cazul când partea vătămată a renuntat la despăgubiri, sau când instanta constată că cel condamnat si-a îndeplinit în mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotărârea de condamnare. 

(2) Când instanta constată că nu este îndeplinită conditia de la alin. (1) lit. d), dar aceasta nu se datorează relei-vointe a condamnatului, poate dispune reabilitarea. 
 
Efectele reabilitării de drept si judecătoresti 

Art. 155. - (1) Reabilitarea face să înceteze decăderile si interdictiile, precum si incapacitătile care rezultă din condamnare. 

(2) Reabilitarea nu are ca urmare obligatia de reintegrare în functia din care făptuitorul a fost scos în urma condamnării ori de rechemare în cadrele permanente ale fortelor armate sau de redare a gradului militar pierdut. 

(3) De asemenea, reabilitarea nu are efecte asupra măsurilor de sigurantă, cu exceptia celor prevăzute în art. 129 lit. d) si e). 

Reînnoirea cererii de reabilitare judecătorească 

Art. 156. - (1) În caz de respingere a cererii de reabilitare, nu se poate face o nouă cerere decât după un termen de 3 ani în cazul condamnării la pedeapsa detentiunii severe si după un termen de 2 ani în cazul condamnării la pedeapsa închisorii stricte; aceste termene se socotesc de la data respingerii cererii. 

(2) Conditiile prevăzute în art. 154 trebuie să fie îndeplinite si pentru intervalul de timp care a precedat noua cerere. 

(3) Cererea respinsă ca urmare a neîndeplinirii unor conditii de formă poate fi reînnoită potrivit Codului de procedură penală. 
 
Anularea reabilitării 

Art. 157. - Reabilitarea judecătorească va fi anulată când după acordarea ei s-a descoperit că cel reabilitat mai suferise o condamnare care, dacă ar fi fost cunoscută, ar fi condus la respingerea cererii de reabilitare.