| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Titlul VIII - Crime şi delicte de pericol public

Titlul VIII - Crime şi delicte de pericol public

| Categoria:

Codul Penal

Partea specială

TITLUL VIII
CRIME SI DELICTE DE PERICOL PUBLIC



CAPITOLUL I
CRIME SI DELICTE PRIVIND CRIMINALITATEA ORGANIZATĂ SI ASOCIEREA PENTRU SĂVÂRSIREA DE INFRACTIUNI


Constituirea unui grup infractional organizat

Art. 354. - (1) Initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, se pedepseste cu detentiune severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Pedeapsa pentru faptele prevăzute în alin. (1) nu poate fi mai mare decât sanctiunea prevăzută de lege pentru infractiunea cea mai gravă care intră în scopul grupului infractional organizat.

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost urmată de săvârsirea unui delict, se aplică pedeapsa prevăzută pentru acel delict în concurs cu pedeapsa prevăzută în alin. (1), iar dacă infractiunea săvârsită este crimă, se poate aplica pedeapsa detentiunii pe viată.

(4) Nu se pedepsesc persoanele prevăzute în alin. (1) care denuntă autoritătilor grupul infractional organizat mai înainte de a fi fost descoperit si de a se fi început săvârsirea infractiunii care intră în scopul grupului.

(5) Persoana care a săvârsit fapta prevăzută în alin. (1) sau una dintre infractiunile grave care intră în scopul grupului infractional organizat si care, în cursul urmăririi penale sau al judecătii, denuntă si facilitează identificarea si tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai grupului, beneficiază de reducerea pedepsei potrivit art. 92.

Asocierea pentru săvârsirea de infractiuni

Art. 355. - (1) Initierea sau constituirea unei asociatii sau grupări care nu are caracterul unui grup infractional organizat, în scopul săvârsirii uneia sau mai multor infractiuni, altele decât cele arătate în art. 286 ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei astfel de asocieri sau grupări, se pedepseste cu închisoare strictă de la 5 la 15 ani, fără a se putea depăsi pedeapsa prevăzută de lege pentru cea mai gravă dintre infractiunile care intră în scopul asocierii sau grupării.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost urmată de săvârsirea unei infractiuni, se aplică pedeapsa prevăzută pentru acea infractiune în concurs cu pedeapsa prevăzută în alin. (1).

(3) Nu se pedepsesc persoanele prevăzute în alin. (1) care denuntă autoritătilor asocierea sau gruparea mai înainte de a fi fost descoperită si de a se fi început săvârsirea infractiunii care intră în scopul asocierii.

Definirea grupului infractional organizat si a infractiunii grave

Art. 356. - (1) Prin grup infractional organizat se întelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, care există pentru o perioadă de timp si actionează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infractiuni grave, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material. Nu constituie grup infractional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infractiuni si care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului.

(2) Prin infractiune gravă se întelege orice infractiune pentru care legea prevede pedeapsa privativă de libertate al cărei maxim special este de peste 5 ani.

Dispozitii speciale privind tăinuirea


Art. 357. - (1) Infractiunea de tăinuire prevăzută în art. 267, dacă bunul provine dintr-o infractiune gravă săvârsită de unul sau mai multi membri ai unui grup infractional organizat, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani, fără ca sanctiunea aplicată să poată depăsi pedeapsa prevăzută de lege pentru infractiunea gravă din care provine bunul tăinuit.

(2) Tăinuirea săvârsită de sot sau de o rudă apropiată nu se pedepseste.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 358. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în prezentul capitol.

CAPITOLUL II
DELICTE CONTRA LINISTII PUBLICE


Tulburarea linistii publice prin violente

Art. 359. - (1) Participarea în cadrul unei multimi care tulbură linistea publică, dacă cei care participă nu se dispersează după trei somatii ale organelor de ordine, se pedepseste cu închisoare de la o lună la un an sau cu zile-amendă.

(2) În cazul în care participantii au săvârsit violente contra persoanelor sau bunurilor, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 3 ani sau zile-amendă, dacă fapta nu constituie o infractiune mai gravă.

Neluarea de măsuri pentru asigurarea linistii publice

Art. 360. - Neasigurarea, de către administratorii localurilor publice si localurilor de agrement, a linistii publice în localurile respective, precum si refuzul acestora de a sprijini organele în drept pentru restabilirea ordinii publice sau pentru luarea măsurilor împotriva persoanelor care au încălcat legea se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

Instigarea publică si apologia infractiunilor


Art. 361. - (1) Fapta de a îndemna publicul prin viu grai, scris sau prin orice alte mijloace de a nu respecta legile ori de a săvârsi fapte ce constituie infractiuni se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă, fără a se putea depăsi pedeapsa prevăzută de lege pentru infractiunea la săvârsirea căreia s-a instigat.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârsită de un functionar public care îndeplineste o functie ce implică exercitiul autoritătii de stat ori de către o persoană din cele prevăzute în art. 281, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 5 ani, fără a se putea depăsi pedeapsa prevăzută de lege pentru infractiunea la săvârsirea căreia s-a instigat.

(3) Dacă instigarea publică a avut ca urmare săvârsirea infractiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevăzută de lege pentru acea infractiune.

(4) Purtarea în public a unei uniforme, insigne sau altor asemenea semne distinctive neautorizate, în scopurile arătate în alin. (1), se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

(5) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează lăudarea în public a celor care au săvârsit infractiuni sau a infractiunilor săvârsite de acestia.

Manifestări de rasism sau nationalism sovin

Art. 362. - (1) Împiedicarea unui cetătean român de a-si stabili în mod liber nationalitatea sau limba maternă, ori modificarea abuzivă a datelor privind nationalitatea sau limba maternă a unei persoane se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

(2) Împiedicarea prin orice mijloace a unei persoane de a întrebuinta o altă limbă decât cea oficială a statului, precum si refuzul sau împiedicarea liberei transmiteri prin viu grai ori scris a comunicării sau corespondentei dacă este vorbită ori scrisă în altă limbă decât cea oficială se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu zile-amendă.

Propaganda nationalist-sovină

Art. 363. - Propaganda nationalist-sovină, instigarea la ura de rasă sau nationalitate, dacă fapta nu constituie infractiunea prevăzută în art. 291, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Tulburarea folosintei locuintei

Art. 364. - (1) Fapta prin care se tulbură în mod repetat folosinta locuintei locatarilor dintr-un imobil ori prin care se împiedică normala folosintă a locuintei se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

(2) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(3) Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Exercitarea fără drept a unei profesii

Art. 365. - Exercitarea fără drept a unei profesii sau a oricărei activităti pentru care legea cere autorizatie ori exercitarea acestora în alte conditii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârsirea unor astfel de fapte se sanctionează potrivit legii penale, se pedepseste cu închisoare de la o lună la un an sau cu zile amendă.

Încăierarea

Art. 366. - (1) Participarea la o încăierare între mai multe persoane se pedepseste cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu zile-amendă.

(2) Dacă în cursul încăierării s-a cauzat o vătămare gravă a integritătii corporale sau a sănătătii unei persoane, cel care a săvârsit această faptă se pedepseste pentru infractiunea săvârsită, al cărei maxim se reduce cu un an. Ceilalti participanti se pedepsesc cu pedeapsa prevăzută în alin. (1).

(3) În cazul prevăzut în alin. (2), dacă nu se cunoaste care dintre participanti au săvârsit faptele arătate în acel alineat, se aplică tuturor pedeapsa închisorii stricte de la un an la 5 ani, când s-a cauzat vătămarea integritătii corporale sau a sănătătii. În cazul în care s-a cauzat moartea, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 15 ani.

(4) Nu se pedepseste cel care a fost prins în încăierare împotriva vointei sale sau care a încercat să despartă pe altii, să respingă un atac ori să apere pe altul.

Cersetoria

Art. 367. - Fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseste cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu zile-amendă.

Cersetoria calificată

Art. 368. - Fapta părintelui sau a reprezentantului legal al unui copil care, având capacitatea de a munci, se foloseste de copil pentru a apela în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Organizarea cersetoriei

Art. 369. - (1) Îndemnul sau înlesnirea practicării cersetoriei de către un minor ori tragerea de foloase de pe urma practicării cersetoriei de către un minor se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 5 ani.

(2) Recrutarea sau constrângerea unui minor la cersetorie se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) sau (2) este săvârsită de un părinte sau de un reprezentant legal al minorului, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 7 ani si interzicerea unor drepturi, în cazul alin. (1), si închisoarea strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, în cazul alin. (2).

Portul si folosirea fără drept de arme albe

Art. 370. - (1) Portul, fără drept, în locuri publice a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului sau a altor asemenea obiecte periculoase se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

(2) Portul sau folosirea, fără drept, a obiectelor prevăzute în alin. (1) în localul autoritătilor publice, institutiilor publice, institutiilor sau altor persoane juridice drept public, la întruniri publice ori în localuri de alegeri se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Folosirea si procurarea de arme cu aer comprimat sau cu gaze comprimate

Art. 371. - (1) Folosirea în locuri publice a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru socuri electrice, în alte scopuri decât legitima apărare, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

(2) Importul sau procurarea pe orice cale, în vederea comercializării, fără drept, de arme cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, care imprimă proiectilului o viteză mai mare de 220 m/s, cu exceptia celor destinate activitătii sportive, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Sanctionarea tentativei

Art. 372. - Tentativa la delictul prevăzut în art. 369 se pedepseste.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 373. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în art. 360, art. 364, art. 369 alin. (1) si (2) si art. 371.

CAPITOLUL III
CRIME SI DELICTE CONTRA SIGURANTEI CIRCULATIEI PE CĂILE FERATE


Neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă din culpă

Art. 374. - (1) Neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă, din culpă, de către angajatii căilor ferate, dacă aceasta ar fi putut pune în pericol siguranta circulatiei mijloacelor de transport ale căilor ferate, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani.

(2) Când fapta prevăzută în alin. (1) a avut ca urmare o tulburare în activitatea de transport pe calea ferată sau un accident de cale ferată, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 7 ani, iar în cazul când s-a produs o catastrofă de cale ferată, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani.

Neîndeplinirea cu intentie a îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă


Art. 375. - (1) Neîndeplinirea cu intentie a îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă, de către angajatii căilor ferate, dacă aceasta ar putea pune în pericol siguranta circulatiei mijloacelor de transport ale căilor ferate, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Dacă îndeplinirea defectuoasă sau neîndeplinirea cu intentie arătată în alin. (1) a avut ca urmare o tulburare a activitătii de transport pe calea ferată sau un accident de cale ferată, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani, iar dacă s-a produs o catastrofă de cale ferată, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Părăsirea postului si prezenta la serviciu în stare de ebrietate

Art. 376. - (1) Părăsirea postului, în orice mod si sub orice formă, de angajatii care asigură direct siguranta mijloacelor de transport ale căilor ferate, dacă prin aceasta s-ar fi putut pune în pericol siguranta circulatiei mijloacelor de transport, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează exercitarea atributiilor de serviciu în stare de ebrietate de către angajatii care asigură direct siguranta circulatiei mijloacelor de transport ale căilor ferate.

(3) Când prin faptele prevăzute în alin. (1) si (2) s-a produs o tulburare în activitatea de transport pe calea ferată sau un accident de cale ferată, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani, iar când s-a produs o catastrofă de cale ferată, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Distrugerea si semnalizarea falsă

Art. 377. - (1) Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuintare a liniei de cale ferată sau a instalatiilor de cale ferată ori a celor de telecomunicatii feroviare, precum si a oricăror bunuri sau dotări aferente infrastructurii feroviare ori asezarea de obstacole pe linia ferată, dacă prin aceasta s-ar fi putut pune în pericol siguranta mijloacelor de transport ale căilor ferate, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează săvârsirea de acte de semnalizare falsă sau săvârsirea oricăror alte acte de natură a induce în eroare personalul căilor ferate în timpul executării serviciului, dacă aceste fapte ar fi putut expune la un pericol de accident sau de catastrofă de cale ferată.

(3) În cazul când faptele prevăzute în alin. (1) si (2) au avut ca urmare o tulburare în activitatea de transport pe calea ferată sau un accident de cale ferată, pedeapsa este închisoarea strictă de la 10 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar dacă s-a produs o catastrofă de cale ferată, pedeapsa este detentiunea pe viată sau detentiunea severă de la 15 la 25 de ani interzicerea unor drepturi.

(4) Săvârsirea din culpă a faptelor arătate în alin. (1), (2) si (3) se pedepseste în cazul alin. (1) si (2) cu închisoare strictă de la un an la 5 ani, iar în cazul alin. (3) cu închisoare strictă de la 3 la 7 ani, dacă s-a produs o tulburare în activitatea de transport pe calea ferată sau un accident de cale ferată, si cu închisoare strictă de la 10 la 15 ani dacă s-a produs o catastrofă de cale ferată.

(5) Dacă vreuna din faptele prevăzute în acest articol este săvârsită de către un angajat al căilor ferate se aplică maximul pedepsei prevăzute pentru fapta comisă, iar dacă acest maxim este neîndestulător se poate aplica o pedeapsă până la maximul ei general.

Accidentul si catastrofa de cale ferată

Art. 378. - (1) Accidentul de cale ferată constă în distrugerea sau degradarea importantă adusă materialului rulant de cale ferată sau altor instalatii feroviare în cursul circulatiei sau manevrei mijloacelor de transport ale căilor ferate.

(2) Catastrofa de cale ferată constă în deraierea, răsturnarea sau prăbusirea unui mijloc de transport al căilor ferate sau producerea unui alt asemenea rezultat, precum si în ciocnirea a două mijloace de transport ale căilor ferate sau a unui mijloc de transport al căilor ferate cu un alt vehicul, dacă s-au produs urmări deosebit de grave prin moartea sau vătămarea integritătii corporale a unor persoane ori prin distrugerea sau degradarea mijloacelor de transport ale căilor ferate, a instalatiilor de cale ferată sau a mărfurilor încredintate pentru transport.

Punerea în miscare a actiunii penale

Art. 379. - Actiunea penală pentru faptele prevăzute în art. 374 alin. (1), art. 375 alin. (1) si art. 376 alin. (1) si (2) se pune în miscare numai la sesizarea organelor competente ale căilor ferate.

Sanctionarea tentativei

Art. 380. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 377 alin. (1)-(3) se pedepseste.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 381. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în art. 374, art. 375 si art. 377.



CAPITOLUL IV
CRIME SI DELICTE CONTRA SĂNĂTĂTII PUBLICE


Nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri


Art. 382. - (1) Se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani:
a) importul de aparate, instalatii, echipamente, utilaje, substante si produse folosite si uzate din categoria deseurilor interzise la import;
b) neluarea de măsuri sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăsurarea activitătilor de colectare, transport si depozitare a deseurilor periculoase;
c) comercializarea, pierderea sau abandonarea deseurilor periculoase pe durata si pe parcursul tranzitării teritoriului României;
d) refuzul de a aduce la îndeplinire decizia autoritătilor competente privind lucrările sau activitătile de producere si gestionare a deseurilor;
c) refuzul de returnare în tara de origine a deseurilor pentru care s-a dispus o astfel de măsură de către organele în drept;
f) efectuarea oricăror alte operatiuni de import de deseuri sau reziduuri de orice fel sau de alte mărfuri periculoase pentru sănătatea populatiei si pentru mediul înconjurător ori introducerea în orice mod sau tranzitarea acestora pe teritoriul României, fără respectarea dispozitiilor legale.

(2) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) au pus în pericol sănătatea sau integritatea corporală a unui număr mare de persoane sau au avut vreuna din urmările arătate în art. 188 ori au cauzat o pagubă materială importantă, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, iar în cazul în care s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane ori s-au adus pagube importante economiei nationale, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Împiedicarea combaterii bolilor

Art. 383. - Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor molipsitoare, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseste cu închisoare de la o lună la un an sau cu zile-amendă.

Contaminarea venerică si transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit

Art. 384. - (1) Transmiterea unei boli venerice prin act sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelasi sex sau prin acte de perversiune sexuală de către o persoană care stie că suferă de o astfel de boală se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit SIDA de către o persoană care stie că suferă de această boală se pedepseste cu închisoare strictă de la 5 la 15 ani.

(3) Instanta de judecată va dispune măsura de sigurantă a obligării la tratament medical.

Răspândirea bolilor la animale sau plante

Art. 385. - (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor molipsitoare la animale sau plante ori a dăunătorilor, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli ori a dăunătorilor sau alte urmări grave, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează ascunderea, cu intentie, a aparitiei unei boli molipsitoare la animale sau plante, precum si opunerea la aplicarea măsurilor de combatere a formelor de boală si de prevenire a răspândirii bolilor.

Traficul ilicit de droguri

Art. 386. - (1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, detinerea sau alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(3) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (2) se sanctionează si introducerea sau scoaterea din tară, precum si importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, în scopurile prevăzute la alin. (1).

(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (3) are ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

(5) Organizarea, conducerea sau finantarea faptelor prevăzute în alin. (1)-(4) se sanctionează cu maximul pedepsei prevăzute pentru fapta comisă, iar dacă acest maxim este neîndestulător se poate aplica o pedeapsă până la maximul ei general.

Nerespectarea dispozitiilor privind administrarea ilicită de droguri

Art. 387. - (1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau detinerea, introducerea si scoaterea din tară de droguri pentru consum propriu, fără drept, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 5 ani.

(2) Punerea la dispozitie, cu intentie, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinte sau a oricărui alt loc amenajat în care are acces publicul pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(3) Prescrierea drogurilor de mare risc, cu intentie, de către medic, fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(4) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (3) se sanctionează si eliberarea sau obtinerea, cu intentie, de droguri de mare risc pe baza unei retete medicale prescrise în conditiile prevăzute în alin. (3) sau a unei retete medicale falsificate.

(5) Administrarea de droguri de mare risc unei persoane, în afara conditiilor legale, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(6) Furnizarea, în vederea consumului, de inhalanti chimici toxici unui minor se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani.

(7) Îndemnul la consumul ilicit de droguri, prin orice mijloace, dacă este urmat de executare, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani, iar dacă îndemnul nu este urmat de executare, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 2 ani sau zile-amendă.

(8) Organizarea, conducerea sau finantarea faptelor prevăzute în alin. (1)-(7) se sanctionează cu maximul pedepsei prevăzute pentru fapta comisă, iar dacă acest maxim este neîndestulător se poate aplica o pedeapsă până la maximul ei general.

Traficul si administrarea ilicită de droguri care a avut ca urmare moartea victimei

Art. 388. - Dacă faptele prevăzute în art. 386 alin. (1), (2) si (5) si art. 387 alin. (1), (3)-(6) si (8) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este detentiunea severă de la 1 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Nerespectarea dispozitiilor privind regimul precursorilor

Art. 389. - (1) Producerea, sinteza, extractia, experimentarea, detinerea, transportul, vânzarea, plasarea pe piată sau efectuarea oricăror alte operatiuni cu precursori, fără drept, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sanctionează si comercializarea de precursori către agentii economici sau persoane fizice neautorizate.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) si (2) sunt săvârsite în scopul producerii sau fabricării ilicite a altor droguri decât cele de mare risc, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani.

(4) Trecerea peste frontieră a precursorilor, fără documente legale, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani.

(5) Producerea, fabricarea, importul, exportul, oferirea, vânzarea, transportul, livrarea cu orice titlu, trimiterea, procurarea, cumpărarea sau detinerea de precursori, echipamente ori materiale, în scopul utilizării lor la cultivarea, producerea sau fabricarea ilicită de droguri de mare risc, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Traficul de substante toxice

Art. 390. - Producerea, detinerea sau orice altă operatiune privind circulatia produselor toxice, cultivarea în scop de prelucrare a plantelor care contin astfel de substante ori experimentarea produselor ori substantelor toxice, toate acestea fără drept, se pedepsesc cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

Falsificarea de alimente sau alte produse

Art. 391. - (1) Prepararea de alimente ori băuturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vătămătoare sănătătii, expunerea spre vânzare sau vânzarea unor astfel de alimente sau băuturi, cunoscând că sunt falsificate, alterate ori interzise consumului sau vătămătoare sănătătii, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 8 ani.

(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sanctionează falsificarea sau substituirea altor mărfuri sau produse, dacă prin falsificare sau substituire acestea au devenit vătămătoare sănătătii.

(3) Punerea în consum public de carne sau produse din carne, provenite din tăieri de animale sustrase controlului veterinar, dacă a avut ca urmare îmbolnăvirea unei persoane, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani, iar dacă a avut ca urmare moartea, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(4) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) sau (2) s-au produs vătămări uneia sau mai multor persoane care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, iar dacă necesită îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(5) În cazul în care prin faptele prevăzute în alin. (1) sau (2) s-au produs vătămări uneia sau mai multor persoane care necesită pentru vindecare mai mult de 60 de zile ori vreuna din consecintele prevăzute în art. 187 alin. (2) pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi, iar dacă au avut ca urmare moartea, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Nerespectarea dispozitiilor privind gestionarea deseurilor reciclabile

Art. 392. - (1) Prezentarea de documente false, de către detinătorul de deseuri industriale reciclabile, privind provenienta acestora, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Furtul de materiale, produse sau echipamente în vederea valorificării ca deseuri, se sanctionează potrivit art. 249. Dacă fapta a pus în pericol mediul înconjurător, sănătatea sau siguranta populatiei, pedeapsa este cea prevăzută în art. 250 alin. (1).

Sanctionarea tentativei

Art. 393. - (1) Tentativa la delictele prevăzute în art. 382, art. 386 alin. (1) si (5), art. 387, art. 390 si art. 391 alin. (1)-(3) se pedepseste.

(2) Se consideră tentativă si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de măsuri în vederea comiterii infractiunilor prevăzute în art. 386 alin. (1)-(5) si art. 387 alin. (1)-(8).

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 394. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în art. 382, art. 383 si art. 385-392.

CAPITOLUL V
CRIME SI DELICTE CONTRA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR


Încălcarea regulilor privind protectia atmosferei


Art. 395. - (1) Neluarea de măsuri pentru oprirea functionării instalatiilor care constituie o sursă de risc major pentru calitatea aerului constatat de către autoritătile competente, precum si neanuntarea acestora se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a avut ca urmare vătămarea corporală gravă a unei persoane sau a pus în pericol sănătatea ori integritatea corporală a unui număr mare de persoane sau a cauzat o pagubă materială importantă, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a avut ca urmare moartea uneia sau mai multor persoane sau o pagubă importantă adusă economiei nationale, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Încălcarea regulilor privind protectia apei

Art. 396. - (1) Evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafată sau subterane, în apele maritime interioare sau în apele mării teritoriale de ape uzate, deseuri, reziduuri sau produse de orice fel, care contin substante, bacterii sau microbi, în cantitate sau concentratie care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viata, sănătatea si integritatea corporală a persoanelor, viata animalelor, mediul înconjurător, productia agricolă sau industrială ori fondul piscicol, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sanctionează si următoarele fapte:
a) poluarea, în orice mod, a resurselor de apă, dacă are un caracter sistematic si produce daune utilizatorilor de apă din aval;
b) descărcarea apelor uzate si a deseurilor de pe nave sau platforme plutitoare direct în apele naturale;
c) poluarea prin evacuarea sau scufundarea în apele naturale a unor substante sau deseuri periculoase direct sau de pe nave ori platforme plutitoare;
d) depozitarea, în albia majoră a râurilor, a combustibilului nuclear sau a deseurilor rezultate din folosirea acestuia.

(3) Depozitarea sau folosirea de îngrăsăminte chimice, pesticide sau alte substante toxice periculoase, în zonele de protectie a apelor, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(4) Săvârsirea din culpă a faptelor prevăzute în alin. (1) si (2) se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă, iar a faptelor prevăzute în alin. (3) cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

(5) Dacă faptele prevăzute în alin. (1)-(3) au avut ca urmare vătămarea corporală gravă a unei persoane sau au pus în pericol sănătatea ori integritatea corporală a unui număr mare de persoane sau au cauzat o pagubă materială importantă, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(6) Dacă faptele prevăzute în alin. (1)-(3) au avut ca urmare moartea uneia sau mai multor persoane, otrăvirea în masă a populatiei, provocarea de epidemii sau o pagubă importantă adusă economiei nationale, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Încălcarea regulilor de gospodărire a apelor

Art. 397. - (1) Executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, constructii ori instalatii pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau fără notificarea unei astfel de lucrări, precum si darea în exploatare de unităti, fără punerea concomitentă în functiune a retelelor de canalizare, a statiilor si instalatiilor de epurare a apei uzate, potrivit autorizatiei de gospodărire a apelor, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează:
a) exploatarea sau întretinerea lucrărilor construite pe ape ori în legătură cu apele, desfăsurarea activitătii de topire a teiului, cânepii, inului si a altor plante textile, de tăbăcire a pieilor si de extragere a agregatelor minerale, fără autorizatia de gospodărire a apelor;
b) exploatarea de agregate minerale în zonele de protectie sanitară a surselor de apă, în zonele de protectie a albiilor, malurilor, constructiilor hidrotehnice, constructiilor si instalatiilor hidrometrice sau a instalatiilor de măsurare automată a calitătii apelor;
c) utilizarea albiilor minore, fără autorizatia de gospodărire a apelor, precum si a plajei si tărmului mării în alte scopuri decât îmbăierea sau plimbarea;
d) continuarea activitătii după pierderea drepturilor obtinute în baza legii.

(3) Faptele prevăzute în alin. (1) si (2) săvârsite din culpă se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

Încălcarea regulilor privind utilizarea apei potabile

Art. 398. - (1) Restrângerea utilizării apei potabile pentru populatie în folosul altor activităti sau depăsirea cantitătii de apă alocate, dacă are un caracter sistematic ori a produs o perturbare în activitatea unei unităti de ocrotire socială sau a cauzat neajunsuri în alimentarea cu apă a populatiei, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Săvârsirea din culpă a faptelor prevăzute în alin. (1) se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

Distrugerea lucrărilor de protectie a apelor

Art. 399. - (1) Distrugerea, deteriorarea sau manevrarea de către persoanele neautorizate a stăvilarelor, grătarelor, vanelor, barierelor sau a altor constructii ori instalatii hidrotehnice se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează efectuarea de săpături, gropi sau santuri în baraje, diguri ori în zonele de protectie a acestor lucrări, precum si extragerea pământului sau a altor materiale din lucrările de apărare, fără avizul de gospodărire a apelor sau cu nerespectarea acestuia.

(3) Săvârsirea din culpă a faptelor prevăzute în alin. (1) si (2) se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amendă.

Încălcarea regulilor privind protectia solului


Art. 400. - (1) Introducerea în tară a culturilor de microorganisme, plante si animale vii din flora si fauna sălbatică fără acordul autoritătii publice centrale pentru protectia mediului se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sanctionează si neluarea măsurilor de eliminare totală a substantelor chimice periculoase care au devenit deseuri, nesupravegherea si neasigurarea depozitelor de deseuri si substante periculoase, precum si refuzul de a interveni în cazul poluării accidentale a apelor si a zonelor de coastă.

(3) Se pedepseste cu închisoare strictã de la un an la 5 ani:
a) transportul sau tranzitul de produse de uz fitosanitar. substante sau deseuri periculoase pentru care este necesară autorizarea, fără această autorizare;
b) producerea, livrarea sau utilizarea îngrăsămintelor chimice si a produselor de uz fitosanitar care nu îndeplinesc normele calitative comunitare;
c) nerespectarea dispozitiilor privind normele de utilizare pe terenurile agricole a produselor de uz fitosanitar sau a îngrăsămintelor chimice;
d) nerespectarea obligatiei de depozitare a îngrăsămintelor chimice si a produselor de uz fitosanitar numai ambalate si în locuri protejate;
e) provocarea, din cauza nesupravegherii surselor de radiatii ionizante, a contaminării mediului si a expunerii populatiei la radiatii ionizante;
f) omisiunea de a raporta de îndată cresterea peste limitele admise a contaminării mediului;
g) aplicarea necorespunzătoare sau neluarea măsurilor de interventie în caz de accident nuclear;
h) depozitarea necontrolată a deseurilor menajere, industriale si animaliere în zone neamenajate special si neautorizate, având ca efect degradarea gravă a solului si poluarea mediului înconjurător;
i) nerespectarea obligatiilor legale privind depozitarea în locuri cu destinatie specială si reciclarea deseurilor reciclabile.

(4) Dacă faptele prevăzute în alin. (1)-(3) au avut ca urmare vătămarea corporală gravă a unei persoane sau au pus în pericol sănătatea ori integritatea corporală a unui număr mare de persoane sau au cauzat o pagubă materială importantă, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(5) Dacă faptele prevăzute în alin. (1)-(3) au avut ca urmare moartea uneia sau mai multor persoane sau o pagubă importantă adusă economiei nationale, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Încălcarea regulilor privind protectia fondului forestier

Art. 401. - Defrisarea vegetatiei lemnoase din afara fondului forestier, situată pe terenuri cu pante foarte mari sau la limita superioară de altitudine a vegetatiei forestiere, dacă faptele au fost de natură să pună în pericol viata sau sănătatea umană, animală ori vegetală, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

Poluarea fonică

Art. 402. - Producerea de zgomote peste limitele admise de lege, în mod repetat, dacă prin aceasta se pune în pericol grav sănătatea persoanelor, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

Poluarea accidentală

Art. 403. - Poluarea accidentală din cauza nesupravegherii executării lucrărilor noi, a functionării instalatiilor, echipamentelor tehnologice si de tratare si neutralizare prevăzute în acordul sau autorizatia de mediu, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

Sanctionarea tentativei

Art. 404. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 395 alin. (1), art. 396 alin. (1)-(3), art. 397 alin. (1) si (2), art. 398 alin. (1), art. 399 alin. (1) si (2) si art. 400 alin. (1)-(3) se pedepseste.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 405. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în prezentul capitol.

CAPITOLUL VI
CRIME SI DELICTE PRIVITOARE LA REGIMUL ARMELOR, MUNITIILOR, MATERIALELOR RADIOACTIVE SI A MATERIILOR EXPLOZIVE


Nerespectarea regimului armelor si munitiilor

Art. 406. - (1) Detinerea, portul, confectionarea, transportul, precum si orice operatii privind circulatia armelor si munitiilor sau functionarea atelierelor de reparat arme, fără drept, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 8 ani.

(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sanctionează si nedepunerea armei sau munitiei, în termenul fixat de lege la organul competent, de către cel căruia i s-a respins cererea de prelungire a valabilitătii permisului.

(3) Se pedepseste cu închisoare stricta de la 3 la 10 ani:
a) detinerea, înstrăinarea sau portul, fără drept, de arme ascunse ori de arme militare, precum si a munitiei pentru astfel de arme;
b) detinerea, înstrăinarea sau portul, fără drept, al mai multor arme, altele decât cele prevăzute la lit. a), precum si a armelor de panoplie ori a munitiei respective în cantităti mari.

(4) Portul de arme, fără drept, în localul autoritătilor sau al institutiilor publice, la întruniri publice sau în localuri de alegeri se pedepseste cu închisoare strictă de la 5 la 12 ani.

Nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive

Art. 407. - (1) Primirea, detinerea, folosirea, cedarea, modificarea, înstrăinarea, dispersarea, expunerea, transportul sau deturnarea materialelor nucleare ori a altor materii radioactive, precum si orice operatie privind circulatia acestora, cercetarea, proiectarea, amplasarea, productia, constructia sau montajul obiectelor ori instalatiilor nucleare, punerea în functiune, exploatarea, modificarea, dezafectarea, importul sau exportul instalatiilor nucleare, fără drept, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Sustragerea ori distrugerea materialelor nucleare sau a altor materii radioactive, precum si dezvoltarea, fabricarea, detinerea, importul, exportul sau tranzitul armelor nucleare sau al oricăror dispozitive explozive nucleare se pedepseste cu închisoare strictã de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) si (2) au produs pericol public sau au avut vreuna din urmările arătate în art. 187 sau art. 188, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

(4) În cazul în care faptele prevăzute în alin. (1) si (2) au avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este detentiunea pe viată sau detentiunea severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

(5) Scoaterea din functiune în totalitate sau în parte a echipamentelor de supraveghere si control, în cazul când fapta nu este justificată de securitatea nucleară sau de radioprotectie, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile amendă, dacă fapta nu constituie o infractiune mai gravă.

(6) Dacă fapta prevăzută în alin. (5) este săvârsită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la un an sau zile-amendă.

Nerespectarea regimului materiilor explozive

Art. 408. - (1) Producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul ori folosirea materiilor explozive sau orice alte operatiuni privind aceste materii, fără drept, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Sustragerea materiilor explozive se pedepseste cu închisoare strictă de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

(3) Faptele prevăzute în alin. (1) si (2), dacă au produs pericol public sau au avut vreuna dintre urmările arătate în art. 187 si art. 188 ori au cauzat o pagubă materială, se pedepsesc cu închisoare strictă de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

(4) Când faptele prevăzute în alin. (1) si (2) privesc o cantitate mai mare de 1 kg echivalent trotil sau când cantitatea explozivă este însotită de materiale de initiere, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(5) În cazul în care faptele prevăzute în alin. (1), (2) si (4) au avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este detentiunea pe viată sau detentiunea severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Sanctionarea tentativei

Art. 409. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 406, art. 407 alin. (1) si (2) si art. 408 alin. (1) si (2) se pedepseste.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 410. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în prezentul capitol.

CAPITOLUL VII
CRIME SI DELICTE PRIVIND CALITATEA CONSTRUCTIILOR SI BARAJELOR


Nerespectarea dispozitiilor legale privind autorizarea executării lucrărilor de constructii

Art. 411. - Executarea, fără autorizatie de construire sau de desfiintare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor pentru care este necesară o asemenea autorizatie, continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organul de control, precum si întocmirea sau semnarea proiectelor tehnice si a proiectelor pentru autorizarea executării lucrărilor de constructii pentru alte specialităti decât cele certificate prin diplomă universitară în conditiile legii se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Nerespectarea dispozitiilor legale privind calitatea constructiilor

Art. 412. - (1) Proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei constructii sau executarea de modificări ale acesteia, fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea si rezistenta, dacă prin aceasta s-ar putea produce pierderi de vieti omenesti, vătămarea gravă a integritătii corporale ori a sănătătii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totală sau partială a constructiei, distrugerea ori degradarea unor instalatii sau utilaje importante ori alte consecinte deosebit de grave, se pedepseste cu închisoare strictă de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă s-a produs vreuna din consecintele prevăzute în alin. (1), pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(3) Continuarea lucrărilor de constructie executate necorespunzător si oprite prin dispozitii ale organelor de control deoarece afectează rezistenta si stabilitatea constructiei, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Nerespectarea dispozitiilor privind calitatea barajelor

Art. 413. - Se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă următoarele fapte:
a) executarea barajelor fără acordul de functionare în sigurantă a barajului;
b) functionarea barajelor fără autorizatie de functionare în conditii de sigurantă, punând în pericol populatia si mediul;
c) nedeclararea barajelor detinute si a caracteristicilor acestora;
d) neîndeplinirea măsurilor stabilite prin expertize avizate de organul competent, dacă fapta pune în pericol siguranta constructiei si produce urmări grave pentru populatie sau pentru factorii de mediu;
e) deteriorarea sau distrugerea aparaturii de măsură si control montate în baraje sau folosirea unei aparaturi neetalonate.

Sanctionarea persoanei juridice

Art. 414. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în prezentul capitol.