| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Titlul XI - Crime contra economiei, industriei comerţului şi regimului fiscal

Titlul XI - Crime contra economiei, industriei comerţului şi regimului fiscal

| Categoria:


Codul Penal
Partea specială
TITLUL XI
CRIME SI DELICTE CONTRA ECONOMIEI, INDUSTRIEI, COMERTULUI SI REGIMULUI FISCAL


CAPITOLUL I
DELICTE CONTRA VIETII ECONOMICE


Specula cu produse care nu pot face obiectul comertului privat si camăta 

Art. 450. - (1) Săvârsirea uneia din următoarele fapte: 
a) cumpărarea în scop de revânzare a produselor industriale sau agricole care, potrivit legii, nu pot face obiectul comertului privat; 
b) cumpărarea produselor industriale sau agricole în scop de prelucrare în vederea revânzării, dacă ceea ce ar rezulta din prelucrare nu poate face, potrivit legii, obiectul comertului privat, 
- se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si următoarele fapte: 
a) operatiunile de împrumut de bani sau titluri de valoare, efectuate cu titlu profesional de către persoane neautorizate, direct sau prin acte simulate, dacă dobânda stabilită este mai mare decât dobânda prevăzută de lege; 
b) operatiunile de împrumut de bani sau titluri de valoare, efectuate de către persoane neautorizate, direct sau prin acte simulate, dacă se stabileste o capitalizare a dobânzii pentru dobânzi datorate pe o perioadă mai mică de un an de zile. 
 
Divulgarea secretului economic 

Art. 451. - Divulgarea informatiilor secrete de serviciu de către cel care le cunoaste datorită atributiilor de serviciu, dacă fapta este de natură să producă pagube, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani. 
 
Nerespectarea dispozitiilor privind operatiunile de import si export 

Art. 452. - Efectuarea, fără autorizatie, a oricăror acte sau fapte care, potrivit dispozitiilor legale, sunt considerate operatiuni de export, import sau tranzit se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani. 

Concurenta neloială

Art. 453. - Fabricarea ori punerea în circulatie a produselor care poartă denumiri de origine ori indicatii de provenientă false, precum si aplicarea pe produsele puse în circulatie de mentiuni false privind brevetele de inventii ori folosirea unor nume comerciale sau a denumirilor organizatiilor de comert ori industriale, în scopul de a induce în eroare pe beneficiari, se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă. 
 
Deturnarea de fonduri 

Art. 454. - (1) Schimbarea destinatiei fondurilor bănesti sau a resurselor materiale, fără respectarea prevederilor legale, dacă fapta a cauzat o perturbare a activitătii economico-financiare sau a produs o pagubă unei autorităti publice sau unei institutii publice, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. 

(3) Utilizarea fondurilor provenite din contractarea datoriei publice locale în alte scopuri decât cele pentru care au fost aprobate, precum si furnizarea de date eronate la fundamentarea documentatiei prezentate în vederea obtinerii autorizatiei pentru contractarea sau garantarea de împrumuturi externe, se pedepseste cu închisoarea strictă de la un an la 5 ani. 

(4) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si utilizarea fondurilor în lei si în valută provenite din contractarea datoriei publice în alte scopuri decât cele pentru care au fost aprobate, precum si furnizarea de date eronate la fundamentarea documentatiei prezentate în vederea obtinerii avizelor necesare pentru contractarea sau garantarea de împrumuturi externe. 
 
Înselăciunea la măsurătoare 

Art. 455. - Înselarea prin folosirea unui instrument de măsurat inexact ori prin folosirea frauduloasă a unui instrument de măsurat exact se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 
 
Înselăciunea cu privire la calitatea mărfurilor 

Art. 456. - (1) Falsificarea ori substituirea de mărfuri sau orice alte produse, precum si expunerea spre vânzare sau vânzarea de asemenea bunuri, cunoscând că sunt falsificate ori substituite, se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 7 ani. 

(2) Dacă mărfurile sau produsele au devenit prin falsificare sau substituire vătămătoare sănătătii, sunt aplicabile dispozitiile art. 391 alin. (2). 

(3) Falsificarea ori substituirea de materii prime sau materiale folosite la fabricarea sau prepararea bunurilor alimentare, precum si livrarea acestora cunoscând că au fost fabricate ori preparate din materii prime sau materiale falsificate ori substituite se sanctionează cu pedeapsa prevăzută în alin. (1). 

(4) Dacă prin falsificarea sau substituirea materiilor prime ori a materialelor, bunurile alimentare au devenit vătămătoare sănătătii, pedeapsa este cea prevăzută în art. 391 alin. (1). 
 
Sanctionarea tentativei 

Art. 457. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 455 si art. 456 se pedepseste. 
 
Sanctionarea persoanei juridice 

Art. 458. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în art. 450 si art. 452-456. 
 

CAPITOLUL II
DELICTE CONTRA REGIMULUI FISCAL

 
Înstrăinarea fără drept a participatiilor la capitalul social sau a activelor 

Art. 459. - Cesionarea sau înstrăinarea de către administratorul, directorul sau reprezentantul legal al antrepozitarului autorizat sau al unei societăti, sub orice formă, a actiunilor, părtilor sociale sau activelor fixe ale antrepozitarilor autorizati ori ale unui antrepozitar a cărui autorizatie a fost anulată sau revocată conform Codului fiscal, fără a fi adusă la cunostinta autoritătii fiscale competente cu cel putin 60 de zile înainte de realizarea acestei operatiuni, în vederea efectuării controlului financiar-fiscal, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 2 ani. 
 
Nerespectarea regimului fiscal al alcoolului 

Art. 460. - Săvârsirea uneia din următoarele fapte de către administratorul, directorul sau reprezentantul legal al antrepozitarului autorizat sau al unei societăti: 

a) achizitionarea de alcool etilic si de distilate de la alti furnizori decât antrepozitarii autorizati pentru productie sau importatorii autorizati de astfel de produse potrivit Codului fiscal; 

b) utilizarea alcoolului brut, alcoolului etilic de sinteză si a alcoolului tehnic ca materie primă pentru fabricarea băuturilor alcoolice de orice fel, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani. 
 
Nerespectarea regimului fiscal al uleiurilor minerale
 

Art. 461. - (1) Săvârsirea uneia din următoarele fapte de către administratorul, directorul sau reprezentantul legal al antrepozitarului autorizat sau al unei societăti: 
a) achizitionarea de uleiuri minerale rezultate din prelucrarea titeiului sau a altor materii prime de la alti furnizori decât antrepozitarii autorizati pentru productie sau importatori autorizati potrivit Codului fiscal; 
b) comercializarea uleiurilor minerale neaccizabile, rezultate din prelucrarea titeiurilor sau a altor materii prime, care au punctul de inflamabilitate sub 85▫C, altfel decât direct către utilizatorii finali, care folosesc aceste produse în scop industrial; 
c) comercializarea, prin pompele statiilor de distributie, a altor uleiuri minerale decât a celor din categoria gazelor petroliere lichefiate, benzinelor si motorinelor auto care corespund standardelor nationale de calitate, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani. 

(2) Livrarea de uleiuri minerale de către antrepozitarii autorizati pentru productie, fără prezentarea către cumpărătorul persoană juridică a documentelor de plată care să ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantitătii ce urmează a fi facturată, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani. 
 
Sanctionarea tentativei 

Art. 462. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 459-461 se pedepseste. 
 
Sanctionarea persoanei juridice 

Art. 463. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în art. 459-461. 
 

CAPITOLUL III
CRIME SI DELICTE CONTRA ÎNCREDERII PUBLICE

 
Falsificarea de monede sau de alte valori 

Art. 464. - (1) Falsificarea de monedă metalică, monedă de hârtie, titluri de credit public, cecuri, titluri de orice fel pentru efectuarea plătilor, instrumente de plată electronică, emise de institutii de credit competente sau falsificarea oricăror alte titluri ori valori asemănătoare se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează punerea în circulatie, în orice mod, a valorilor falsificate arătate în alin. (1) sau detinerea lor în vederea punerii în circulatie. 

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) si (2) ar fi putut cauza o pagubă importantă sistemului financiar, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar dacă au cauzat o pagubă importantă sistemului financiar, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. 

Falsificarea de timbre, mărci sau de bilete de transport 


Art. 465. - Falsificarea de timbre, mărci postale, plicuri postale, cărti postale, bilete ori foi de călătorie sau transport, cupoane răspuns international, ori punerea în circulatie a unor astfel de valori falsificate se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 
 
Falsificarea de valori străine

Art. 466. - Dispozitiile cuprinse în prezentul capitol se aplică si în cazul când infractiunea priveste monede sau timbre ale altor state ori alte valori străine. 
 
Detinerea de instrumente în vederea falsificării de valori 

Art. 467. - Fabricarea ori detinerea de instrumente sau materiale cu scopul de a servi la falsificarea valorilor sau titlurilor enumerate în art. 464-466 se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 

Falsificarea instrumentelor oficiale 

Art. 468. - Falsificarea unui sigiliu, a unei stampile sau a unui instrument de marcare de care se folosesc autoritătile sau institutiile publice se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 4 ani sau cu zile-amendă. 

Folosirea instrumentelor oficiale false 

Art. 469. - (1) Folosirea instrumentelor false arătate în art. 468 se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează folosirea fără drept a unui sigiliu ori a unei stampile cu stema tării. 

Falsul material în înscrisuri oficiale 

Art. 470. - (1) Falsificarea unui înscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 4 ani. 

(2) Falsul prevăzut în alin. (1), săvârsit de un functionar în exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 

(3) Sunt asimilate cu înscrisurile oficiale, biletele, tichetele sau orice alte imprimate producătoare de consecinte juridice. 

Falsul intelectual 

Art. 471. - Falsificarea unui înscris oficial, cu prilejul întocmirii acestuia, de către un functionar public aflat în exercitiul atributiilor de serviciu sau de o persoană care exercită un serviciu de interes public, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu intentie de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 

Falsul în înscrisuri sub semnătură privată 

Art. 472. - Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 470, dacă făptuitorul foloseste înscrisul falsificat ori îl încredintează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinte juridice se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă. 

Uzul de fals 

Art. 473. - Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 4 ani, când înscrisul este oficial si cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă, când înscrisul este sub semnătură privată. 
 
Falsul în declaratii 

Art. 474. - Declaratia necorespunzătoare adevărului, făcută unei autorităti sau institutii publice, în vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaratia făcută serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă. 

Falsul privind identitatea 


Art. 475. - (1) Prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităti altei persoane, pentru a induce sau mentine în eroare o autoritate sau institutie publică, în vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează încredintarea unui înscris care serveste pentru dovedirea stării civile ori pentru legitimare sau identificare, spre a fi folosit fără drept. 

Falsul privind folosirea emblemei Crucea Rosie 

Art. 476. - (1) Folosirea fără drept a emblemei sau denumirii Crucea Rosie ori a unei embleme sau denumiri asimilate acesteia, precum si folosirea oricărui semn sau oricărei denumiri care constituie o imitatie a unei asemenea embleme ori denumiri, dacă fapta a cauzat pagube materiale, se pedepseste cu închisoare de la o lună la un an sau cu zile-amendă. 

(2) Dacă fapta se săvârseste în timp de război, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 5 ani. 

Sanctionarea tentativei 

Art. 477. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 464, art. 465, art. 468, art. 470, art. 471 si art. 472 se pedepseste. 

Sanctionarea persoanei juridice 

Art. 478. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în prezentul capitol.
 

CAPITOLUL IV
CRIME SI DELICTE CONTRA INTERESELOR FINANCIARE
ALE COMUNITĂTILOR EUROPENE 


Nerespectarea normelor privind obtinerea de fonduri din bugetele Comunitătilor Europene 

Art. 479. - (1) Folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitătilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează omisiunea de a furniza, cu intentie, datele cerute potrivit legii pentru obtinerea de fonduri din bugetul general al Comunitătilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, dacă fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept a acestor fonduri. 

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) si (2) au produs consecinte deosebit de grave, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. 

Deturnarea de fonduri din bugetele Comunitătilor Europene 

Art. 480. - (1) Schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitătilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a produs consecinte deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. 

(3) Schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinatiei unui folos legal obtinut, dacă fapta are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunitătilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, se sanctionează cu pedeapsa prevăzută în alin. (1). 

Diminuarea ilegală a resurselor din bugetele Comunitătilor Europene 

Art. 481. - (1) Folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunitătilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează omisiunea de a furniza, cu intentie, datele cerute potrivit legii, dacă fapta are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunitătilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. 

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) si (2) au produs consecinte deosebit de grave, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. 

Sanctionarea tentativei 

Art. 482. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 479-481 se pedepseste. 

Neglijenta care prejudiciază interesele financiare ale Comunitătilor Europene 


Art. 483. - Încălcarea din culpă, de către director, administrator sau persoana cu atributii de decizie sau de control în cadrul unui agent economic, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă a avut ca rezultat săvârsirea uneia dintre infractiunile prevăzute în art. 479-481 sau săvârsirea unei infractiuni de coruptie ori de spălare a banilor cu privire la fondurile Comunitătilor Europene, de către o persoană care se află în subordinea sa si care a actionat în numele respectivului agent economic, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani si interzicerea unor drepturi. 

Sanctionarea persoanei juridice 

Art. 484. - Persoana juridică se sanctionează pentru infractiunile prevăzute în prezentul capitol.