| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Titlul XII - Crime şi delicte contra capacităţii de apărare a ţării

Titlul XII - Crime şi delicte contra capacităţii de apărare a ţării

| Categoria:


Codul Penal
Partea specială
TITLUL XII
CRIME SI DELICTE CONTRA CAPACITĂTII DE APĂRARE A TĂRII

CAPITOLUL I
CRIME SI DELICTE SĂVÂRSITE DE MILITARI


Absenta nejustificată

Art. 485. - (1) Absenta nejustificată de la unitate sau serviciu, care a depăsit 24 de ore, dar nu mai mult de 3 zile, a militarului în termen sau a militarului concentrat care are grad egal celui acordat militarului în termen se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an. 

(2) Pedeapsa aplicată militarului în termen se execută într-o închisoare militară. 

(3) În timp de război, absenta nejustificată a oricărui militar de la unitate sau serviciu, care a depăsit 4 ore dar nu mai mult de 24 ore se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 
 
Dezertarea 

Art. 486. - (1) Absenta nejustificată de la unitate sau de la serviciu, care depăseste 3 zile, a oricărui militar se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 7 ani. 

(2) În timp de război, absenta nejustificată a oricărui militar de la unitate sau serviciu, care a depăsit 24 ore, se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani. 
 
Încălcarea de consemn 

Art. 487. - (1) Încălcarea regulilor serviciului de gardă, de pază, de însotire sau de securitate, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an. 

(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sanctionează si părăsirea comenzii sau a oricărui alt post de către militar. 

(3) Încălcarea consemnului de către santinela aflată în serviciul de gardă sau de pază pe lângă depozitele de armament, munitii sau alte materiale explozive, la frontieră ori în alte posturi de un deosebit interes militar sau de stat, ori dacă fapta ar fi putut avea urmări grave, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 

(4) Faptele prevăzute în alin. (1)-(3) săvârsite în timp de război se pedepsesc cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani. 
 
Insubordonarea 

Art. 488. - (1) Refuzul de a executa un ordin cu privire la îndatoririle de serviciu se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 2 ani. 

(2) Dacă fapta este săvârsită de un ofiter, de un maistru militar sau subofiter, de un militar angajat, de doi sau mai multi militari împreună ori în fata trupei adunate sau dacă fapta are urmări grave, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 5 ani. 

(3) În timp de război, pedeapsa pentru fapta prevăzută în alin. (1) este închisoarea strictă de la 2 la 7 ani, iar pentru fapta prevăzută în alin. (2), de la 3 la 12 ani. 

Lovirea superiorului 

Art. 489. - (1) Lovirea superiorului de către inferior sau a sefului de către subordonat se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 2 ani. 

(2) În cazul în care cel lovit se găseste în exercitiul atributiilor de serviciu, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 5 ani. 

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1)-(2) sunt săvârsite în timp de război, maximul pedepselor se sporeste cu 2 ani. 

Lovirea inferiorului 


Art. 490. - (1) Lovirea inferiorului ori subordonatului de către superior sau sef se pedepseste cu închisoare de la o lună la un an. 

(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplică în timp de război, dacă faptele au fost determinate de o necesitate militară. 

Punerea în miscare a actiunii penale 

Art. 491. - Actiunea penală pentru infractiunile prevăzute în art. 485-490 se pune în miscare numai la sesizarea comandantului. 

Capitularea 

Art. 492. - Predarea în mâinile inamicului de către comandant a fortelor armate pe care le comandă, lăsarea în mâinile inamicului, distrugerea sau aducerea în stare de neîntrebuintare de către comandant a mijloacelor de luptă sau a altor mijloace necesare pentru purtarea războiului, fără ca vreuna dintre acestea să fi fost determinată de conditiile de luptă, se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Părăsirea câmpului de luptă

Art. 493. - Părăsirea câmpului de luptă sau refuzul de a actiona, săvârsite în timpul luptei, ori predarea în captivitate sau săvârsirea altor asemenea fapte de natură a servi cauzei inamicului, se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 

Zborul neautorizat 

Art. 494. - (1) Zborul cu o aeronavă apartinând fortelor armate ale statului român, fără prealabilă autorizare, precum si nerespectarea regulilor de zbor, dacă prin aceasta se periclitează securitatea zborului în spatiul aerian sau a aeronavei, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 2 ani. 

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a cauzat urmări grave, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 5 ani, iar dacă a cauzat un dezastru, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. 

Părăsirea navei 

Art. 495. - (1) Părăsirea unei nave militare în caz de naufragiu, de către comandant, mai înainte de a-si fi exercitat până la capăt îndatoririle de serviciu, precum si de către orice alte persoane ce fac parte din echipajul navei, fără ordinul comandantului, se pedepsesc cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 

(2) Aceeasi faptă săvârsită în timp de război, se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Părăsirea comenzii 

Art. 496. - (1) Părăsirea comenzii de către comandantul unei nave sau al unei grupări de nave militare, în situatii ce ar fi putut periclita nava sau navele militare ori echipajul acestora, se pedepseste cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani. 

(2) În cazul în care părăsirea comenzii s-a săvârsit în timpul luptei, de către comandantul unei nave sau al unei grupări de nave militare, pedeapsa este detentiunea pe viată sau detentiunea severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Neluarea măsurilor necesare în operatiunile navale 

Art. 497. - Fapta comandantului unei nave militare sau grupări de nave militare care, fără a fi fost oprit prin vreun ordin sau fără a fi fost împiedicat de misiunea specială pe care o avea, nu ia măsurile necesare să atace, să lupte împotriva inamicului, să ajute o navă a statului român sau a unei tări aliate urmărită de inamic ori angajată în luptă, sau nu ia măsurile necesare pentru a distruge un convoi inamic ori nu urmăreste navele de război sau comerciale ale inamicului se pedepseste cu detentiune pe viată sau detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Coborârea pavilionului 

Art. 498. - Coborârea pavilionului în timpul luptei, în scopul de a servi cauza inamicului, săvârsită de către comandantul unei nave militare sau al unei grupări de nave militare, precum si de către orice altă persoană îmbarcată, se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Coliziunea 

Art. 499. - (1) Fapta comandantului unei nave militare sau a oricărei persoane aflate la bordul navei, prin care s-a cauzat, din culpă, o coliziune sau punerea pe uscat a navei, dacă fapta a avut ca urmare avarierea gravă a navei sau alte urmări grave, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 3 ani. 

(2) În cazul în care fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârsită cu intentie, pedeapsa este detentiunea severă de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. 

(3) În timp de război, fapta prevăzută în alin. (2) se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu detentiune severă de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 
Sanctionarea tentativei 

Art. 500. - Tentativa la delictele prevăzute în art. 494, art. 495 alin. (1), art. 496 alin. (1) si art. 499 alin. (2) si (3) se pedepseste. 
 
Infractiuni privitoare la aeronave

Art. 501. - Dispozitiile art. 495-500 se aplică în mod corespunzător si în ce priveste aeronavele militare. 
 

CAPITOLUL II
DELICTE SĂVÂRSITE DE MILITARI SI DE CIVILI

 
Instigarea militarilor la nerespectarea obligatiilor 

Art. 502. - (1) Instigarea prin orice mijloace a militarilor de a nu se supune legilor sau de a-si călca jurământul sau obligatiile militare se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si următoarele fapte: 
a) instigarea militarilor chemati de instanta de judecată să nu răspundă acestei obligatii; 
b) instigarea personalului civil din serviciul armatei de a nu-si îndeplini obligatiile legale de apărare natională. 

Sustragerea de la serviciul militar 

Art. 503. - Fapta persoanei care îsi provoacă vătămări integritătii corporale sau sănătătii, simulează o boală sau infirmitate, foloseste înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage serviciului militar, se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani, iar în timp de război, cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani. 
 
Defetismul 

Art. 504. - Răspândirea sau publicarea în timp de război de zvonuri sau informatii false relative la situatia economică si politică a tării, la starea morală a populatiei în legătură cu declansarea si mersul războiului, precum si săvârsirea altor asemenea fapte de natură să slăbească rezistenta morală a populatiei, se pedepsesc cu închisoare strictă de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. 

Jefuirea celor căzuti pe câmpul de luptă

Art. 505. - (1) Jefuirea pe câmpul de luptă a mortilor sau rănitilor se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. 

(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează fapta prevăzută în alin. (1), care, fără să fie săvârsită pe câmpul de luptă, este urmarea unor operatii de război. 
 
Folosirea emblemei Crucea Rosie în timpul operatiilor militare 

Art. 506. - Folosirea, fără drept, în timp de război si în legătură cu operatiile militare, a emblemei ori denumirii de Crucea Rosie sau a celor asimilate acesteia se pedepseste cu închisoare strictă de la 3 la 7 ani. 
 
Sustragerea de la rechizitii militare 

Art. 507. - Refuzul nejustificat de a pune la dispozitia fortelor armate bunurile legal rechizitionate, sustragerea de la îndeplinirea acestor obligatii ori declararea la recensământ a bunurilor supuse rechizitionării se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 2 ani sau cu zile-amendă. 

(2) În cazul când fapta se săvârseste în timp de război, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la 5 ani. 


CAPITOLUL III
DELICTE SĂVÂRSITE DE CIVILI


Sustragerea de la recrutare 


Art. 508. - (1) Sustragerea de la recrutare în timp de pace se pedepseste cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu zile-amendă 

(2) Sustragerea de la recrutare în timp de război se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 

Neprezentarea la încorporare sau concentrare 

Art. 509. - (1) Neprezentarea la încorporare sau concentrare în termen de 3 zile de la încunostintare, iar dacă termenul de prezentare fixat este mai mare de 3 zile, neprezentarea la acest termen a celui chemat de autoritatea militară se pedepseste cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. 

(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sanctionează si neprezentarea celui încorporat sau concentrat la unitatea la care a fost repartizat. 

(3) În timp de mobilizare sau de război, precum si în caz de chemare urgentă, expres prevăzută în ordinul de chemare, termenele de prezentare sunt cele specificate în ordin. În caz de neprezentare, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani. 

(4) Termenele de prezentare prevăzute în alin. (1)-(3) se sporesc cu 10 zile în cazul în care cel chemat se află în străinătate. 
 
Punerea în miscare a actiunii penale 

Art. 510. - Actiunea penală pentru infractiunile prevăzute în art. 508 si art. 509 se pune în miscare numai la sesizarea comandantului. 

 
DISPOZITII FINALE


Art. 511. - Dispozitiile din partea generală a acestui cod se aplică si faptelor sanctionate penal prin legi speciale, dacă legea nu prevede altfel. 

Art. 512. - Prezentul Cod intră în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.