| Abonare la RSS

Browse > Home / , / Blog Article: Program din 18-03-2009 - Program de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009

Program din 18-03-2009 - Program de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009

  A. Expertiza contaminantilor in produse de origine nonanimala 
 
1. Aflatoxina (totala si B1)  a), b), c), d
2. Ochratoxina A a), b), c), d)
3. Patulina a), c), d)
4. Deoxinivalenol a), c), d)
5. Zearalenona a), b), c), d)
6. Fumonisina (suma de B1 si B2)   a), c), d)
7. Cadmiu a), c), d)
8. Plumb  a), c), d)
9. Nitrati a), c), d)
10. 3 MCPD a), b), c), d)
11. Precursori de dioxina si PCB similare dioxinei - conform sectiunii 5 din anexa la Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.881/2006 referitor la |stabilirea nivelurilor maxime din anumiti contaminanti in alimente, cu amendamentele ulterioare    a), c), d)
12. Staniu a), c), d)
13. Hidrocarburi aromatice policiclice a), c), d)
MONITORIZARE
1. Furan a), c), d)
2. Acrilamida a), c), d)
3. Precursori de dioxina si PCB similare dioxinei - conform sectiunii 5 din anexa la Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.881/2006, cu amendamentele ulterioare    a), c), d)
4. Toxina T-2 a), c), d)
5. Ochratoxina A a), b), c), d)

  B. Expertiza reziduurilor de pesticide in produse de origine nonanimala 

1. Pesticide organo-fosforice a), b), c), d)
2. Pesticide organo-clorurate a), b), c), d)
3. Carbamati a), b), c), d)
4. Piretroizi de sinteza a), b), c), d)
5. Alte tipuri de pesticide a), b), c), d)

  C. Supravegherea si controlul unitatilor care proceseaza, depoziteaza si valorifica produse de origine nonanimala

  C1. Conditii microbiologice 
1. Legume si fructe taiate (gata pentru a fi consumate) a), d)
2. Sucuri de legume si fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate) a), d)
3. Seminte incoltite (gata pentru a fi consumate) a), d)
4. Bauturi racoritoare si sucuri de fructe pasteurizate (cu termen de valabilitate mai mare de 14 zile)     a), d)
5. Apa potabila utilizata ca ingredient a), d)
6. Apa imbuteliata in sticle sau alte recipiente a), d)
7. Ape minerale naturale si ape de izvor a), d)

  C2. Examene de laborator pentru stabilirea eficientei operatiunilor de igienizare
Teste de sanitatie  a)

  D. Expertiza aditivilor/substantelor interzise in produse de origine nonanimala  
1. Sudan I, II, III, IV a), c), d)
2. Tartrazina (E102) a), c), d)
3. Para Red a), c), d)
4. Sunset Yellow a), c), d)
5. Amarant a), c), d)
6. Eritozina a), c), d)
7. Sulfiti (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228) a), c), d)
8. Benzoati (E210, E211, E212, E213)  a), c), d)
9. Aspartam (E951) a), c), d)
10. Zaharina (E954) si sarurile sale de Na, Ca, K a), c), d)
11.Acesulfam a), c), d)
 
  E. Determinarea gradului de contaminare radioactiva a produselor alimentare de origine nonanimala 
 
1. Produse alimentare provenite din productia interna si produse provenind din comertul intracomunitar  a), c), d)
2. Produse alimentare la import|b), c), d)

  F. Determinarea tratarii cu radiatii ionizante a produselor alimentare si a ingredientelor alimentare de origine nonanimala 
 
1. Condimente a), b), c), d)
2. Plante aromatice|a), b), c), d)
3. Ingrediente vegetale uscate a), b), c), d)

  G. Determinarea prezentei uleiului mineral in uleiul de floarea-soarelui
 
Ulei de floarea-soarelui, incadrat la codurile NC 1512 11 91 ori 1512 19 90 10, originar sau expediat din Ucraina   b), d)

  H. Determinarea melaminei din produse care contin lapte sau produse din lapte 
 
1. Produse compuse care contin lapte a), b), d)
2. Produse alimentare cu un continut ridicat de proteine a), b), d)

  I. Supravegherea si controlul alimentelor si furajelor modificate genetic 
 
1. Produse constand in, care contin sau sunt obtinute din soia a), d)
2. Produse constand in, care contin sau sunt obtinute din porumb a), d)
3. Produse constand in, care contin sau sunt obtinute din orez b), d)

  NOTA: 
  a) Costurile privind prelevarea, transportul si analiza probelor sunt suportate din veniturile proprii si din subventii de la bugetul de stat din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. 
  b) Costurile privind prelevarea, transportul si analiza la importul produselor de origine nonanimala sunt suportate de catre operatorul economic. 
  c) Costurile privind prelevarea, transportul si analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistarii unor probe neconforme sunt suportate de catre operatorul economic. 
  d) Costurile privind masurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de catre operatorul economic. 


Publicat în Monitorul Oficial nr. 195 din 27-03-2009