Program din 18-03-2009
Program din 18-03-2009
al acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009
al acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009
CAPITOLUL I
Supravegherea, profilaxia si controlul bolilor la animale
SECTIUNEA 1
Programe nationale de supraveghere, control si eradicare a bolilor la animale
1. Febra aftoasa
2. Tuberculoza
3. Leucoza bovina
4. Pesta porcina africana
5. Boala de Newcastle sau Pseudopesta aviara
6. Boala veziculoasa a porcului
7. Stomatita veziculoasa
8. Pesta bovina
9. Pesta micilor rumegatoare
10. Pleuropneumonia contagioasa bovina
11. Variola ovina si caprina
12. Pesta africana a calului
13. Boala Aujeszky
14. Paratuberculoza
15. Bruceloza la bovine
16. Bruceloza la ovine si caprine, respectiv infectia cu Brucella Melitensis
17. Bruceloza la ovine, respectiv infectia cu Brucella Ovis
18. Bruceloza la porcine
19. Campilobacterioza bovina
20. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, porcine, pasari
21. Rinotraheita infectioasa bovina - IBR
22. Trichomonoza bovina
23. Artrita encefalita caprina
24. Maedi Visna
25. Durina
26. Anemia infectioasa ecvina:
a) probele de ser cu rezultat neconcludent ori in cazurile de litigiu sunt supuse unei contraexpertize la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala;
b) cabalinele care ies din tara, cu destinatia sport, sunt testate serologic.
27. Morva
28. Diareea virala a bovinelor, respectiv Boala mucoaselor BVD - MD
29. Septicemia hemoragica virala la salmonide
30. Necroza hematopoetica infectioasa a salmonidelor
31. Viremia de primavara a crapului
32. Boala cu virusul herpes koi
33. Necroza pancreatica infectioasa a salmonidelor
34. Boala bacteriana a rinichiului la salmonide
35. Necroza epizootica hematopoetica
36. Sindromul epizootic ulcerativ
37. Anemia infectioasa a somonului
38. Girodactilaza
39. Bonamioza
40. Haplosporidioza
41. Perkinsoza
42. Marteilioza
43. Microcitoza
44. Sindromul taura
45. Boala cap galben
46. Boala petelor albe
47. Acarapioza albinelor
48. Loca americana la albine
49. Loca europeana
50. Nosemoza albinelor
51. Varrooza albinelor
52. Tropilelapsoza albinelor
53. Atacul gandacului mic de stup
54. Poliedria viermilor de matase
55. Flaseria viermilor de matase
56. Nosemoza viermilor de matase
57. Muscardina viermilor de matase
58. Turbarea sau rabia
59. Antrax
SECTIUNEA a 2-a
Supravegherea, profilaxia si controlul la bolile tumorale
1. Oncopatii la pasari - leucemii si limfoame, inclusiv Boala Marek, alte tumori
2. Oncopatii la mamiferele de productie si carnasiere
SECTIUNEA a 3-a
Supravegherea, profilaxia si controlul bolilor in functie de antecedentele epizootice la animale
1. Echinococoza
2. Leptospiroza
3. Febra Q
4. Avortul salmonelic al oilor
5. Influenta ecvina
6. Rinopeumonia ecvina
7. Arterita virala ecvina
8. Avortul salmonelic al iepelor
9. Infectia cu virus West Nile
10. Tularemia
11. Bruceloza la canide
12. Bruceloza la iepuri
13. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas Salmonicida
14. Yersinioza, respectiv Boala gura rosie, la salmonide
15. Mixosomiaza
16. Boala Columnaris la salmonide
17. Eritrodermatita la ciprinide
18. Ihtioftiriaza
19. Criptobiaza
20. Coccidioza molustelor bivalve
21. Nematodoze ale molustelor bivalve
22. Ricketioza molustelor bivalve
23. Vibrioza molustelor bivalve
24. Moluste gasteropode Criptobya Heticis, Klossia Helicina, cestode, metacercari, nematode
25. Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze si microbacterioze
26. Pesta racilor
27. Amibiaza albinelor
28. Brauloza albinelor
29. Ascosferoza si aspergiloza albinelor
30. Puietul in sac si boala botcilor negre
31. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte
32. Aspergiloza viermilor de matase
33. Listerioza
34. Toxoplasmoza
SECTIUNEA a 4-a
Supravegherea, profilaxia si controlul altor boli transmisibile, zoonoze si emergente la animale
1. Bacterioze:
a) Rujetul;
b) Streptococia;
c) Stafilococia;
d) Yersinioza;
e) Chlamylioza aviara;
f) Colibaciloza.
2. Micoze:
a) Aspergiloza;
b) Dermato-micoza.
3. Viroze:
a) Febra aftoasa;
b) Boala Lyme;
c) Boala de Crimeea - Congo;
d) Encefalita japoneza;
e) Encefalomielita ecvina venezueleana;
f) Encefalita de capuse;
g) Oncopatii de animale de productie in libertate si exotice.
4. Parazitoze:
a) Cochliomyia Hominivorax;
b) Chrysomya Bezziana;
c) Echinococoza/Hidatidoza;
d) Cisticercoza bovina;
e) Cisticercoza porcina;
f) Trichineloza: contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportata de catre beneficiar, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare;
g) Leishmanioza;
h) Fascioloza;
i) Filarioze;
j) Ancilostomoza carnivorelor;
k) Balantidioza;
l) Hemosporilioze;
m) Pneumocistoza;
n) Sacrocistoza;
o) Teniaze;
p) Thelazioza;
q) Dermatoze produse de acarieni, parazitii animalelor.
SECTIUNEA a 5-a
Actiuni strategice de supraveghere sanitara veterinara a reproductiei si a tulburarilor genetice la animale
1. Supravegherea sanitara veterinara a materialului seminal congelat din import
2. Supravegherea tulburarilor inflamatorii ale glandei mamare.
SECTIUNEA a 6-a
Actiuni de protectie ecologica
1. Ecopatologie si protectia mediului, a potabilitatii apei
2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri si iazuri amenajate pentru piscicultura, precum si din ape curgatoare
3. Verificarea eficientei decontaminarii dupa evolutia unor boli, de necesitate.
SECTIUNEA a 7-a
Actiuni generale de medicina veterinara preventiva, de protectie si bunastare a animalelor si protectie a mediului
1. Urmarirea, respectarea regulilor generale de biosecuritate
2. Protectia animalelor in timpul transportului
3. Protectia animalelor folosite pentru experimentare sau in alte scopuri
4. Actiuni generale de medicina preventiva, de identificare si inregistrare a animalelor:
a) expertiza pajistilor naturale si a pasunilor;
b) expertiza parazitologica a pajistilor naturale si a pasunilor;
c) expertiza sanitara veterinara a furajelor care au contribuit la aparitia morbiditatii si mortalitatii crescute;
d) expertiza sanitara veterinara a zonelor de recoltare a molustelor bivalve;
e) actiuni profilactice de decontaminare, deratizare si dezinfectie;
f) controlul ecarisarii.
SECTIUNEA a 8-a
Supraveghere toxicologica
Obiectiv: Supraveghere pasiva prin monitorizarea documentelor si activa prin diagnostic de laborator.
SECTIUNEA a 9-a
Actiuni imunologice obligatorii sau de urgenta pentru unele boli la animale
Supravegherea, profilaxia si controlul bolilor la animale
SECTIUNEA 1
Programe nationale de supraveghere, control si eradicare a bolilor la animale
1. Febra aftoasa
2. Tuberculoza
3. Leucoza bovina
4. Pesta porcina africana
5. Boala de Newcastle sau Pseudopesta aviara
6. Boala veziculoasa a porcului
7. Stomatita veziculoasa
8. Pesta bovina
9. Pesta micilor rumegatoare
10. Pleuropneumonia contagioasa bovina
11. Variola ovina si caprina
12. Pesta africana a calului
13. Boala Aujeszky
14. Paratuberculoza
15. Bruceloza la bovine
16. Bruceloza la ovine si caprine, respectiv infectia cu Brucella Melitensis
17. Bruceloza la ovine, respectiv infectia cu Brucella Ovis
18. Bruceloza la porcine
19. Campilobacterioza bovina
20. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, porcine, pasari
21. Rinotraheita infectioasa bovina - IBR
22. Trichomonoza bovina
23. Artrita encefalita caprina
24. Maedi Visna
25. Durina
26. Anemia infectioasa ecvina:
a) probele de ser cu rezultat neconcludent ori in cazurile de litigiu sunt supuse unei contraexpertize la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala;
b) cabalinele care ies din tara, cu destinatia sport, sunt testate serologic.
27. Morva
28. Diareea virala a bovinelor, respectiv Boala mucoaselor BVD - MD
29. Septicemia hemoragica virala la salmonide
30. Necroza hematopoetica infectioasa a salmonidelor
31. Viremia de primavara a crapului
32. Boala cu virusul herpes koi
33. Necroza pancreatica infectioasa a salmonidelor
34. Boala bacteriana a rinichiului la salmonide
35. Necroza epizootica hematopoetica
36. Sindromul epizootic ulcerativ
37. Anemia infectioasa a somonului
38. Girodactilaza
39. Bonamioza
40. Haplosporidioza
41. Perkinsoza
42. Marteilioza
43. Microcitoza
44. Sindromul taura
45. Boala cap galben
46. Boala petelor albe
47. Acarapioza albinelor
48. Loca americana la albine
49. Loca europeana
50. Nosemoza albinelor
51. Varrooza albinelor
52. Tropilelapsoza albinelor
53. Atacul gandacului mic de stup
54. Poliedria viermilor de matase
55. Flaseria viermilor de matase
56. Nosemoza viermilor de matase
57. Muscardina viermilor de matase
58. Turbarea sau rabia
59. Antrax
SECTIUNEA a 2-a
Supravegherea, profilaxia si controlul la bolile tumorale
1. Oncopatii la pasari - leucemii si limfoame, inclusiv Boala Marek, alte tumori
2. Oncopatii la mamiferele de productie si carnasiere
SECTIUNEA a 3-a
Supravegherea, profilaxia si controlul bolilor in functie de antecedentele epizootice la animale
1. Echinococoza
2. Leptospiroza
3. Febra Q
4. Avortul salmonelic al oilor
5. Influenta ecvina
6. Rinopeumonia ecvina
7. Arterita virala ecvina
8. Avortul salmonelic al iepelor
9. Infectia cu virus West Nile
10. Tularemia
11. Bruceloza la canide
12. Bruceloza la iepuri
13. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas Salmonicida
14. Yersinioza, respectiv Boala gura rosie, la salmonide
15. Mixosomiaza
16. Boala Columnaris la salmonide
17. Eritrodermatita la ciprinide
18. Ihtioftiriaza
19. Criptobiaza
20. Coccidioza molustelor bivalve
21. Nematodoze ale molustelor bivalve
22. Ricketioza molustelor bivalve
23. Vibrioza molustelor bivalve
24. Moluste gasteropode Criptobya Heticis, Klossia Helicina, cestode, metacercari, nematode
25. Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze si microbacterioze
26. Pesta racilor
27. Amibiaza albinelor
28. Brauloza albinelor
29. Ascosferoza si aspergiloza albinelor
30. Puietul in sac si boala botcilor negre
31. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte
32. Aspergiloza viermilor de matase
33. Listerioza
34. Toxoplasmoza
SECTIUNEA a 4-a
Supravegherea, profilaxia si controlul altor boli transmisibile, zoonoze si emergente la animale
1. Bacterioze:
a) Rujetul;
b) Streptococia;
c) Stafilococia;
d) Yersinioza;
e) Chlamylioza aviara;
f) Colibaciloza.
2. Micoze:
a) Aspergiloza;
b) Dermato-micoza.
3. Viroze:
a) Febra aftoasa;
b) Boala Lyme;
c) Boala de Crimeea - Congo;
d) Encefalita japoneza;
e) Encefalomielita ecvina venezueleana;
f) Encefalita de capuse;
g) Oncopatii de animale de productie in libertate si exotice.
4. Parazitoze:
a) Cochliomyia Hominivorax;
b) Chrysomya Bezziana;
c) Echinococoza/Hidatidoza;
d) Cisticercoza bovina;
e) Cisticercoza porcina;
f) Trichineloza: contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportata de catre beneficiar, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare;
g) Leishmanioza;
h) Fascioloza;
i) Filarioze;
j) Ancilostomoza carnivorelor;
k) Balantidioza;
l) Hemosporilioze;
m) Pneumocistoza;
n) Sacrocistoza;
o) Teniaze;
p) Thelazioza;
q) Dermatoze produse de acarieni, parazitii animalelor.
SECTIUNEA a 5-a
Actiuni strategice de supraveghere sanitara veterinara a reproductiei si a tulburarilor genetice la animale
1. Supravegherea sanitara veterinara a materialului seminal congelat din import
2. Supravegherea tulburarilor inflamatorii ale glandei mamare.
SECTIUNEA a 6-a
Actiuni de protectie ecologica
1. Ecopatologie si protectia mediului, a potabilitatii apei
2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri si iazuri amenajate pentru piscicultura, precum si din ape curgatoare
3. Verificarea eficientei decontaminarii dupa evolutia unor boli, de necesitate.
SECTIUNEA a 7-a
Actiuni generale de medicina veterinara preventiva, de protectie si bunastare a animalelor si protectie a mediului
1. Urmarirea, respectarea regulilor generale de biosecuritate
2. Protectia animalelor in timpul transportului
3. Protectia animalelor folosite pentru experimentare sau in alte scopuri
4. Actiuni generale de medicina preventiva, de identificare si inregistrare a animalelor:
a) expertiza pajistilor naturale si a pasunilor;
b) expertiza parazitologica a pajistilor naturale si a pasunilor;
c) expertiza sanitara veterinara a furajelor care au contribuit la aparitia morbiditatii si mortalitatii crescute;
d) expertiza sanitara veterinara a zonelor de recoltare a molustelor bivalve;
e) actiuni profilactice de decontaminare, deratizare si dezinfectie;
f) controlul ecarisarii.
SECTIUNEA a 8-a
Supraveghere toxicologica
Obiectiv: Supraveghere pasiva prin monitorizarea documentelor si activa prin diagnostic de laborator.
SECTIUNEA a 9-a
Actiuni imunologice obligatorii sau de urgenta pentru unele boli la animale
1. Antrax
2. Boala de Newcastle
3. Turbare sau rabia
4. Pesta porcina clasica
Obiectiv: Reducerea presiunii virale si protectia animalelor din speciile receptive.
SECTIUNEA a 10-a
Activitati de elaborare, omologare, evaluare, pregatire profesionala, analiza, monitorizare in domeniul sanitar-veterinar
1. Activitate de elaborare si difuzare de materiale stiintifice in domeniul sanitar-veterinar
2. Activitate de instruire si perfectionare continua a specialistilor din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si din structurile subordonate, pe domeniile de competenta, prin organizarea de cursuri de profil, in tara si in strainatate
3. Analize epidemiologice, de statistica medicala veterinara, analiza de risc si prognoze sanitare veterinare si protectia consumatorului
4. Actiuni de instruire, informare si educatie sanitar-veterinara a populatiei pentru apararea sanatatii publice si protectia consumatorilor
5. Monitorizarea activitatilor si a situatiei sanitar-veterinare la nivel judetean ale institutelor veterinare de profil si ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, astfel:
a) monitorizarea de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a bolilor infectioase si parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;
b) monitorizarea de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a bolilor infectioase si parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;
c) monitorizarea datelor privind ecopatologia si identificarea factorilor de risc pentru sanatatea animalelor si sanatatea publica;
d) monitorizarea avorturilor la animale;
e) monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologica;
f) monitorizarea unitatilor de producere a furajelor;
g) monitorizarea programului de supraveghere in domeniul sanitar-veterinar, monitorizarea rezistentei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om;
h) monitorizarea rezistentei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om.
CAPITOLUL II
Programe nationale de supraveghere, control si eradicare a bolilor la animale, aprobate si cofinantate de Comisia Europeana
1. Pesta porcina clasica
2. Influenta aviara sau pesta aviara
3. Turbarea sau rabia la vulpi
4. Encefalopatii spongiforme transmisibile, respectiv encefalopatia spongiforma bovina, scrapia, boala cronica cahectizanta a cervideelor, EST la alte animale
5. Bluetongue
6. Salmoneloza la gainile ouatoare
7. Salmoneloza la gainile de reproductie
8. Salmoneloza la broiler.
CAPITOLUL III
Expertiza sanitara veterinara a alimentelor de origine animala si a furajelor
SECTIUNEA 1
Depistarea principalelor zoonoze la animale
1. Bruceloza
2. Campilobacterioza
3. Echinococoza
4. Listerioza
5. Salmoneloza
6. Trichineloza
7. Tuberculoza produsa de Mycobacterium Bovis
8. Escherichia coli verotoxigena E.coli O157H7
9. Influenta aviara
10. Rabia
11. Botulism
12. Leptospiroza
13. Tuberculoza, alta decat cea produsa de Mycobacterium Bovis
14. Yersinioza
15. Anisakidoza si alte parazitoze la pesti
16. Cisticercoza
17. Antrax
Obiectiv: Apararea sanatatii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECTIUNEA a 2-a
Controlul oficial in unitatile autorizate sanitar-veterinar
1. Activitati generale:
a) depozit frigorific;
b) unitate de reambalare;
c) piata angro.
2. Carne de ongulate domestice:
a) abator;
b) abator pentru sacrificarea porcilor la ingrasat;
c) unitate de transare.
3. Carne de pasare si de lagomorfe:
a) abator pentru sacrificarea puilor broiler si a lagomorfelor;
b) unitate de transare.
4. Carne de vanat de crescatorie:
a) abator;
b) unitate de transare a carnii de vanat de crescatorie.
5. Carne de vanat salbatic:
a) unitate care manipuleaza carnea de vanat salbatic;
b) unitate de transare a carnii de vanat salbatic.
6. Carne tocata, preparata si carne separata mecanic:
a) unitate pentru carne tocata;
b) unitate pentru carne preparata;
c) unitate pentru carne separata mecanic.
7. Produse din carne: unitate de procesare
8. Moluste bivalve vii:
a) centru de colectare;
b) centru de purificare.
9. Peste si produse din pescuit:
a) vas fabrica;
b) vas congelator;
c) unitate pentru produse proaspete din pescuit (cherhana);
d) unitate de procesare a produselor din pescuit;
e) piata de licitatie;
f) piata de desfacere.
10. Lapte crud si produse din lapte:
a) exploatatii de animale producatoare de lapte, care livreaza lapte la unitatile de procesare;
b) unitate de procesare a laptelui materie prima;
c) unitate de procesare a produselor lactate.
11. Oua si produse din oua:
a) centru de ambalare a oualor;
b) unitate pentru producerea oualor lichide;
c) unitate de procesare a oualor.
12. Pulpe de broasca si melci: unitate de procesare
13. Grasimi animale, untura, jumari:
a) centru de colectare a grasimilor animale;
b) unitate de procesare a grasimilor animale.
14. Gelatina:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru gelatina;
b) unitate de procesare a gelatinei.
15. Colagen:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru colagen;
b) unitate de procesare a colagenului.
16. Alte activitati:
a) unitate de procesare a mierii de albine si/sau a altor produse apicole;
b) mijloc de transport.
Obiectiv: Apararea sanatatii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECTIUNEA a 3-a
Controlul oficial in unitatile inregistrate sanitar-veterinar
1. Carne:
a) carmangerie;
b) macelarie;
c) centru de colectare a vanatului salbatic;
d) centru pentru sacrificarea pasarilor si/sau a lagomorfelor la nivelul fermei.
2. Lapte:
-centru de prelucrare a laptelui.
3. Peste si produse din pescuit:
a) centru de colectare a pestelui;
b) ambarcatiune comerciala de pescuit;
c) punct de debarcare;
d) magazin de desfacere (pescarie);
e) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor.
4. Miere:
a) centru de colectare a mierii si a altor produse apicole;
b) centre de extractie a mierii;
c) magazin de desfacere a mierii.
5. Alimentatie publica si alte activitati:
a) restaurant si alte unitati in care se prepara si se servesc mancaruri gatite;
b) pizzerie;
c) laborator patiserie;
d) pensiuni turistice;
e) unitati cu vanzare prin internet;
f) depozit alimentar;
g) hipermarket;
h) supermarket;
i) cantina;
j) magazin alimentar.
6. Prepararea mancarurilor la comanda:
-catering.
7. Produse primare destinate vanzarii directe:
a) vanat salbatic;
b) carne de pasare si lagomorfe;
c) peste proaspat;
d) melci si moluste bivalve;
e) oua;
f) miere de albine;
g) lapte.
Obiectiv: Apararea sanatatii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECTIUNEA a 4-a
Expertiza sanitara veterinara a alimentelor de origine animala prin examene de laborator obligatorii
1. Alimente cu destinatie nutritionala speciala
2. Alimente gata preparate ce constituie suport de crestere pentru L. Monocytogenes, altele decat cele destinate sugarilor, si alimente gata preparate in scopuri medicale speciale
3. Alimente gata preparate ce nu constituie suport de crestere pentru L. Monocytogenes, altele decat cele destinate sugarilor, si alimente gata preparate in scopuri medicale speciale
4. Carcase de bovine, ovine, caprine, cabaline
5. Carcase de porcine
6. Carcase de pasari, respectiv pui broileri si curcani
7. Carne de vanat salbatic
8. Carne proaspata si subproduse comestibile
9. Carne tocata si carne preparata destinata sa fie consumata cruda
10. Carne tocata si carne preparata provenita de la pasari, destinata sa fie consumata gatita
11. Carne tocata si carne preparata provenita de la alte specii decat pasare, destinata sa fie consumata gatita
12. Carne separata mecanic
13. Produse din carne destinate a fi consumate crude
14. Produse din carne de pasare destinate sa fie preparate (gatite)
15. Produse din carne tratate termic
16. Gelatina si colagen
17. Produse din pescuit proaspete
18. Produse din pescuit preparate
19. Produse din pescuit transformate
20. Conserve din peste
21. Carne de peste separata mecanic
22. Moluste, crustacee intregi sau decochiliate/decojite refrigerate sau congelate, fructe de mare refrigerate, congelate si altele
23. Pulpe de broasca, melci fara cochilie congelati
24. Moluste bivalve vii, echinoderme, tunicate si gasteropode vii
25. Crustacee si moluste decochiliate gatite
26. Produse decorticate si decochiliate provenite de la crustacee si moluste gatite
27. Conserve din carne
28. Lapte crud provenit din unitatile de procesare a laptelui materie prima
29. Lapte crud destinat procesarii provenit din exploatatiile de vaci producatoare de lapte
30. Lapte pasteurizat si alte produse lactate lichide pasteurizate
31. Alte produse lactate si subproduse din lapte tratat termic
32. Alte produse lactate din lapte netratat termic
33. Lapte praf si zer praf
34. Formula uscata pentru sugari si alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni, formula uscata de continuare pentru copii cu varsta de peste 6 luni
35. Branza, unt si smantana obtinute din lapte crud sau lapte ce a fost supus unui tratament termic mai scazut decat pasteurizarea
36. Branzeturi maturate si nematurate, produse din lapte sau din zer ce a fost supus tratamentului termic
37. Inghetata si deserturi pe baza de produse lactate, congelate
38. Produse din oua, cu exceptia produselor care in timpul procesului de fabricatie sau datorita compozitiei elimina riscul de Salmonella
39. Alimente gata preparate care contin oua crude, cu exceptia produselor care in timpul procesului de fabricare sau datorita compozitiei produsului elimina riscul de Salmonella
40. Oua pentru consum
41. Miere de albine
42. Preparate si semipreparate culinare prelucrate din materii prime, de origine animala
Obiectiv: Apararea sanatatii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECTIUNEA a 5-a
Determinari rapide efectuate pe autolaborator in zone de interes turistic sau alte programe de supraveghere de necesitate dispuse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
1. Determinari microbiologice
2. Determinari fizico-chimice
Obiectiv: Apararea sanatatii publice.
SECTIUNEA a 6-a
Supravegherea prin examene de laborator a altor produse care intra in compozitia materiilor prime si a produselor de origine animala sau care vin in contact cu acestea
1. Apa potabila
2. Aditivi alimentari si condimente
3. Materiale utilizate pentru preambalarea produselor de origine animala
Obiectiv: Apararea sanatatii publice.
SECTIUNEA a 7-a
Examene de laborator pentru stabilirea eficientei operatiunilor de igienizare
Teste de sanitatie
Obiectiv: Apararea sanatatii publice.
SECTIUNEA a 8-a
Controlul eficientei operatiunilor de dezinsectie si deratizare
Obiectiv: Apararea sanatatii publice.
SECTIUNEA a 9-a
Expertiza sanitara veterinara a furajelor
1. Nutreturi de volum: fibroase, masa verde, radacinoase, tuberculi si derivate
2. Siloz
3. Materii prime vegetale pentru nutreturi combinate: cereale boabe, subproduse, seminte intregi, oleaginoase si derivate, sroturi;
4. Materii prime de origine minerala pentru nutreturi combinate: fosfati, carbonati
5. Aditivi furajeri: aminoacizi sintetici, vitamine, microelemente, enzime furajere, drojdii, acidifianti, emulgatori, antioxidanti, coloranti
6. Produse si derivate din lapte, inlocuitori de lapte praf
7. Faina de peste
8. Premixuri vitamino-minerale si amestecuri minerale
9. Premixuri, concentrate proteino-vitamino-minerale si zooforturi cu un continut de proteina bruta peste 5%
10. Nutreturi combinate pentru pasari
11. Nutreturi combinate pentru rumegatoare
12. Amestecuri de uruieli pentru rumegatoare - amestec unic
13. Nutreturi combinate pentru porci
14. Nutreturi pentru cabaline
15. Nutreturi granulate pentru pesti de crescatorie
16. Hrana deshidratata pentru animalele de companie
17. Hrana umeda pentru animalele de companie
Obiective:
a) Monitorizarea si controlul furajelor destinate animalelor din exploatatiile profesionale si din gospodariile populatiei, in vederea reducerii contaminarii de orice tip, pentru mentinerea starii de sanatate a animalelor si obtinerea de produse de origine animala sigure pentru consumul uman
b) Controlul substantelor interzise in furajele de origine animala
c) Monitorizarea producerii de hrana pentru consumul animalelor de companie, in vederea asigurarii statusului de sanatate a acestora
d) Retete furajere pentru pasari, respectiv curci si gaini, in functie de categoria de varsta
e) Retete furajere pentru porci, in functie de categoria de varsta
f) Monitorizarea concentratiei coccidiostaticelor si utilizarea acestora in vederea obtinerii de produse sigure pentru consumul uman
SECTIUNEA a 10-a
Controlul oficial al unitatilor din domeniul hranei pentru animale autorizate/inregistrate sanitar-veterinar
1. Activitati generale:
a) fabrici;
b) depozit de furaje;
c) unitate de ambalare furaje;
d) magazin de furaje.
2. Aditivi si preamestecuri:
a) fabrica de aditivi furajeri;
b) fabrica de preamestecuri de aditivi;
c) microfabrici de preamestecuri;
d) unitati de ambalare aditivi;
e) depozit de aditivi;
f) magazine de furaje.
3. Furaje medicamentate:
a) fabrici de furaje medicamentate;
b) depozite de produse medicinale veterinare;
c) depozite de furaje;
d) farmacii veterinare.
4. Furaje combinate:
a) fabrica de nutreturi combinate pentru mai multe specii;
b) fabrici de furaje combinate pentru o singura specie;
c) microfabrici de ferma;
d) unitati de ambalare a furajelor combinate;
e) depozit de furaje;
f) magazine de furaje.
5. Furaje simple:
a) mori de furaje;
b) unitati producatoare de furaje fara aditivi.
SECTIUNEA a 11-a
Expertiza reziduurilor la animalele vii, produsele acestora, furaje si apa
1. Substante cu efect anabolizant si substante neautorizate
2. Produse medicinale veterinare si contaminati
Obiective:
a) Monitorizarea substantelor anabolizante in vederea reducerii efectelor nedorite asupra sanatatii oamenilor si animalelor
b) Monitorizarea administrarii produselor medicinale veterinare in vederea reducerii cantitatii de reziduuri din produsele de origine animala si a diminuarii rezistentei agentilor patogeni la antibiotice
c) Reducerea riscului de expunere a organismului uman la metale grele provenite din produsele de origine animala destinate consumului uman
SECTIUNEA a 12-a
Determinarea nivelurilor de contaminare radioactiva a produselor de origine animala si a furajelor (radioactivitate cumulata de 137Cs si 134Cs)
1. Materii prime si produse de origine animala
2. Furaje
3. Apa utilizata ca materie prima
Obiectiv: Monitorizarea tuturor produselor cu risc de contaminare radioactiva in vederea protejarii starii de sanatate a oamenilor si a animalelor.
CAPITOLUL IV
Supravegherea sanitara veterinara a unitatilor care produc, depoziteaza si comercializeaza produse medicinale de uz veterinar
1. Unitati pentru producerea, ambalarea, divizarea si conditionarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz veterinar
2. Importatori produse biologice de uz veterinar din tari terte
3. Unitati pentru producerea, ambalarea, divizarea si conditionarea produselor medicinale veterinare
4. Depozite de produse medicinale veterinare
5. Farmacii si puncte farmaceutice veterinare
Obiective:
a) Obtinerea de produse biologice care sa asigure o acoperire imunologica eficienta
b) Comercializarea de produse sigure, autorizate pentru comercializare in conformitate cu prevederile legislatiei comunitare si nationale in vigoare
c) Monitorizarea reactiilor adverse ale produselor medicinale veterinare si a conditiilor de comercializare a acestora
Publicat în Monitorul Oficial nr. 195 din 27-03-2009