| Abonare la RSS

Browse > Home / / Blog Article: Norma din 09-06-2009 Norma sanitara veterinara privind regulile generale de biosecuritate in exploatatiile de crestere a bovinelor

Norma din 09-06-2009 Norma sanitara veterinara privind regulile generale de biosecuritate in exploatatiile de crestere a bovinelor

| Categoria:

  CAPITOLUL I
 Dispozitii generale 


  Art. 1. - Prezenta norma sanitara veterinara stabileste regulile generale de biosecuritate pentru functionarea exploatatiilor de crestere a bovinelor. 

  Art. 2. - In Romania, sistemele de crestere a bovinelor sunt urmatoarele: 
  a) sistemul de crestere a bovinelor in exploatatiile agricole familiale, in care produsele de origine animala rezultate de la acestea sunt destinate consumului familial; 
  b) sistemul comercial de crestere a bovinelor in exploatatiile agricole comerciale, din care se comercializeaza pe piata unica europeana animale vii si produsele de origine animala de la acestea. 

  CAPITOLUL II
 Regulile generale de biosecuritate de crestere a bovinelor in exploatatiile agricole comerciale 


  Art. 3.
(1) Detinatorii de bovine din exploatatiile agricole comerciale de crestere a bovinelor au urmatoarele obligatii: 
  a) sa fie inregistrati/autorizati sanitar-veterinar in conformitate cu prevederile legale in vigoare; 
  b) sa asigure asistenta sanitara veterinara realizata de medicul veterinar de libera practica;
  c) sa asigure aplicarea normelor sanitare veterinare privind popularea, protectia si bunastarea bovinelor si a programelor de supraveghere a sanatatii acestora, pastrarea evidentelor prevazute de normele sanitare veterinare, precum si aplicarea masurilor dispuse de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor; 
  d) sa asigure spatii pentru schimbarea hainelor si a incaltamintei de strada cu echipamentul de protectie, instalatie de spalare si dezinfectie a mainilor persoanelor care intra si ies din incinta exploatatiei; 
  e) sa interzica accesul in exploatatie persoanelor care nu lucreaza direct in procesul de productie; fac exceptie organele de indrumare si control din cadrul directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti si al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, care pot intra numai cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare; 
  f) sa asigure adapostirea separata a bovinelor nou-introduse in exploatatie pana la clarificarea statusului de sanatate; 
  g) sa asigure efectuarea reproducerii bovinelor prin monta naturala sau prin insamantari artificiale, numai cu tauri autorizati sanitar-veterinar sau material seminal corespunzator; 
  h) sa asigure spatii pentru depozitarea cadavrelor si a altor deseuri de origine animala destinate distrugerii; 
  i) sa asigure facilitati pentru realizarea actiunilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare de catre o societate comerciala autorizata sau de catre o echipa proprie coordonata de medicul veterinar de libera practica din exploatatia agricola comerciala de crestere a bovinelor; 
  j) sa asigure depozitarea si prepararea furajelor, ca activitate integranta a exploatatiei; 
  k) sa asigure evacuarea si depozitarea dejectiilor, a gunoiului, astfel incat sa nu constituie surse de difuzare a bolilor;
  l) sa notifice prin sistemul TRACES la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti intentia privind introducerea/scoaterea de bovine in/din exploatatie si alte miscari interne de bovine; 
  m) sa notifice fara intarziere medicului veterinar de libera practica imputernicit de catre directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti aparitia unor modificari in starea de sanatate a bovinelor; sa ia masuri pentru izolarea animalelor bolnave si suspecte, a celor moarte sau taiate de urgenta si sa nu permita folosirea, vanzarea sau distribuirea produselor de origine animala provenite de la aceste animale, precum si scoaterea din ferma a furajelor, gunoiului si a altor materiale. 
  (2) Pentru prevenirea introducerii de boli infectocontagioase, detinatorul exploatatiei inregistrate/autorizate sanitar-veterinar poate sa intocmeasca si sa implementeze un program de biosecuritate propriu, dezvoltat pe proceduri care sa aiba la baza regulile generale de biosecuritate, specifice exploatatiei, avizat de directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti. 

  CAPITOLUL III
 Reguli generale de biosecuritate de crestere a bovinelor in exploatatiile agricole familiale 


  Art. 4. - Detinatorii de bovine din exploatatiile agricole familiale au urmatoarele obligatii: 
  a) sa respecte prevederile legale in vigoare referitoare la asigurarea reproducerii bovinelor din exploatatie numai prin utilizarea reproducatorilor autorizati sanitar-veterinar; 
  b) sa declare medicului veterinar de libera practica imputernicit de catre directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti si la primarie bovinele proprii, pe rase, sexe si categorii de varsta; 
  c) sa nu introduca timp de cel putin 15 zile bovinele nou-achizitionate in efectivele constituite in turme sau cirezi; aceste animale vor fi tinute in perioada de 15 zile numai in exploatatia proprie;
  d) sa intretina bovinele si adaposturile acestora in conformitate cu normele de protectie si bunastare a animalelor; 
  e) sa prezinte, la solicitarea medicului veterinar de libera practica imputernicit, la data, ora si locul stabilite, animalele pentru efectuarea unor actiuni sanitar-veterinare de supraveghere obligatorii; 
  f) sa permita personalului directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti verificarea starii de sanatate a animalelor din exploatatie si sa il sprijine in efectuarea actiunilor sanitar- veterinare din normele metodologice de aplicare a Programului actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, aprobat anual prin ordin al presedintelui; 
  g) sa anunte fara intarziere directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, prin medicul veterinar de libera practica imputernicit, aparitia unor semne de boala la bovine, a primelor cazuri de moarte sau taiere de urgenta, iar pana la sosirea personalului sanitar-veterinar sa izoleze exemplarele bolnave, sa pastreze pe loc cadavrele, carnea, organele sau alte produse rezultate de la animalele taiate de urgenta, luand masuri ca acestea sa nu fie folosite sau vandute; 
  h) sa respecte prevederile legislatiei sanitar-veterinare in vigoare cu privire la conditiile de taiere si de valorificare a bovinelor.

Publicat in Monitorul Oficial nr. 420 din 19-06-2009